AKTUELNO

Zbog uvođenja novih i ekspanzije postojećih servisa i usluga u svetu i kod nas (dostava od vrata do vrata, porast mobilnosti stanovništva, prelazak na alternativne vidove prevoza i slično), saobraćajna struka ima mnogo zadataka i obaveza, kaže se u saopštenju Saobraćajnog fakulteta koji ove godine obeležava 70 godina postojanja.

- Imamo veliku odgovornost prema zajednici da iškolujemo kvalitetne saobraćajne inženjere kao i da konstatno radimo na unapređenju struke. U Srbiji kao i u svetu naglo je porasla potreba za saobraćajnim inženjerima svih vidova saobraćaja i očekuje se da će taj rast potražnje u našoj zemlji biti čak 30 odsto za samo nekoliko godina - rekao je dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović.

On je dodao da je taj fakultet najstarija i najvažnija visokoobrazovna institucija u oblasti saobraćajnog inženjerstva u jugoistočnoj Evropi.

Za sedamdeset godina rada Saobraćajni fakultet odškolovao je više od 9.000 diplomiranih i master inženjera saobraćaja, 270 magistara saobraćaja i blizu 200 doktora tehničkih nauka.

Danas Saobraćajni fakultet edukuje studente koji stiču sveobuhvatna tehnička znanja i veštine iz železničkog, drumskog i gradskog saobraćaja i transporta, bezbednosti drumskog saobraćaja i transporta, logistike, vazdušnog i vodnog saobraćaja, telekomunikacionog i poštanskog saobraćaja, na tri nivoa studiranja.

Nastavni proces se odvija kroz osnovne, master i doktorske akademske studije. Fakultet je realizovao više od 2.000 projekata, ekspertiza, veštačenja i studija, uključujući i učešće u 17 velikih evropskih istraživačkih poziva.

Proces nastave na Saobraćajnom fakultetu, na kojem do sada nije zabeležen nijedan slučaj kovida-19 ni među profesorima, ni među sudentima, odvija se kontinuirano uprkos promenama i sprovođenju mera uzrokovanih epidemijom korona virusa.

Deo nastave organizovan je preko internet platformi koje omogućavaju interaktivnost sličnu nastavi uživo, a nastava i ispitivanja koji se obavljaju uživo sprovode se uz dosledno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mera zaštite, kaže se u saopštenju Saobraćajnog fakulteta.

#Nebojša Bojović