AKTUELNO

Za godinu dana u svetu je kovidom-19 zaraženo 60 miliona ljudi. Više od milion i 300.000 je preminulo, a stručnjaci još nisu pronašli lek za ovaj tip korona virusa. Inače, prvi je otkriven 1965. godine.

- Problem su mutacije koje su prisutne kod svih virusa, ali se pokazalo da koronavirusi imaju specifičnu, brzu mutaciju, jer već imamo mutante na soju koji se pojavio i sad imamo u još intenzivnijoj formi virus, suprotno od onoga što smo očekivali - ističe čuvena doktorka Ana Gligić.

Protokoli lečenja se menjaju svakih nekoliko meseci, pacijentima se daju i antitela dobijena iz krvi pacijenata koji su se izborili sa kovidom, ali bez vakcine, kraj pandemije se ne nazire, kaže doktorka.

- Nema leka sem simptomatske terapije i lečenja nus pojava koje ovaj virus može da da organima. Može da izazove izmene u krvnoj slici, da se javljaju koagulumi, vi odmah morate da date antikoagule, to sve ide u hodu. Inače, nijedan lek ne deluje protiv virusa. Zašto ne može? Zato što je virus parazit u ćeliji. Ako hoćete da ubijete virus u ćeliji, vi ćete ubiti ćeliju, pa se pravi dupli problem organu - objasnila je dr Gligić.

Da nije primila vakcinu i hiperimunoglobulin pitanje je kako bi početkom 70-tih naša sagovornica pomogla da se obuzda epidemija variole vere u Srbiji.

- Tada je za posebne potrebe za spasavanje života korišćen hiperimunigamagloblin. Ali on je bio prethodno spremljen zato što je variola bila pošast na svim kontinentima, od prebolelih je uziman serum i čuvan je negde. Pošto ova bolest daje dugotrajnu slabost teško je tražiti od rekovalescenta i prebolelog 300 mililitara krvi, a drugo, mi još ne znamo o koroni sve - zaključila je virusolog Gligić.

U stručnoj javnosti sve češće se može čuti da bi se do sada otkrio lek, da virus nije mutirao nekoliko puta.

#Ana Gligić

#Lek

#koronavirus