AKTUELNO

Danas u Srbiji počinje i akcija "16 dana aktivizma" koja traje do 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava. Od početka godine 20 žena stradlo je u porodičnom nasilju.

-Prvi put me je udario kada sam bila trudna. Bila sam u devetom mesecu – kaže jedna od štićenica Sigurne kuće za TV Pink dodavši da je agonija bivala sve veća i veća i trajala je godinama.

-Ne znam kako sam jedne noći uspela da pobegnem. I dalje mi nije jasno – dodaje.

“Nisam više htela da dozvolim da me gazi, morala sam stanem nasilju na put”

Kaže da je bila očajna, razmišljala je i da digne ruku na sebe, ali kaže da je zbog dece rešila da bude jaka.

-Morala sam zbog njih da se borim. Rekla sam sebi da ne smem da odustanem. Prvi put kada sam ga prijavila za nasilje, bila sam već u Sigurnoj kući sedam meseci. Sve je bilo super dok nije izašao iz zatvora i tada je nastavio da preti. On je smatrao da nije ništa uradio – kaže.

Koordinarka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže da većina žena ima strah da prijavi nasilnika najvše, jer se plaši za život svoje dece, pa i za svoj, ali kaže da je ona ta koja mora da preseče.

Foto: TV Pink Printscreen

-Sama žena je ta koja sebi može sebi da pomogne. Ona koja odluči da promeni svoj život, ona je moćna. Ona će iz toga izaći. Važno je da, kada mogu, pirjave nasilje i da ne odustaju – poručila je Stanojević i dodaje da je važno da ne smeju da dozvole da se situacija otme kontroli.

Nisi sama, pirjavi nasilje

Poruka "Nisi sama, prijavi nasilje!" osvanuće na bilbordima širom Srbije, TV kanalima, stambenim zgradama, kao i na društvenim mrežama, pozivajući žene, ali i komšije, rođake i prijatelje, da prijave svaki oblik nasilja nad ženama. Kampanja ima za cilj da se prijavi nasilje u porodicama i da se ženama, koje su žrtve porodičnog nasilja, pošalje poruka da nisu same.

Inače, u Srbiji je od početka ove godine u porodičnom nasilju stradalo 20 žena, četiri manje nego prošle godien. Tokom poslednjih deset godina u porodičnom nasilju ubijeno više od 300 žena.

Ako ste izloženi nasilje pozovite:

Sigurna kuća

0800 011 011 besplatan poziv radnim danima 10-19 časova

011 2769 466 radnim danima 10-19 časova

062 304 560 noću 19-10 časova

Autonomni ženski centar

0800 100 007 - SOS telefon

065 26 56 178 - besplatna pravna pomoć

Oba broja telefona su dostupna radnim danima od 10 do 15 časova.

Tu su i mejlovi zene.savet@azc.org.rs ili pravnapomoc@azc.org.rs.

Srbija je 1. juna 2017. godine, kada je na snagu stupio Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, uvela četiri nova krivična dela - proganjanje, polno uznemiravanje, sakaćenje polnog organa i prinudno zaključenje braka, navode iz Ministarstva pravde.

Za 35 meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, nadležni su razmotrili 141.529 slučajeva nasilja u porodici.

#nasilje nad ženama