AKTUELNO

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković poručila je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da borba protiv nasilja prema ženama u porodici ili partnerskog nasilja mora biti u fokusu svih institucija i u uslovima pandemije izazvane virusom Kovid 19 u kojoj se nalaze i Srbija i čitav svet.

Ona je navela da je usamljenost, ekonomska neizvesnost i ugroženost žena koje trpe nasilje dodatno pojačana u okolnostima pandemije i da je zato sada više nego ikada važno da žene koje trpe nasilje imaju svu podršku i zaštitu države. 

"Zato apelujem i pozivam sve institucije društva da pojačaju svoje aktivnosti na suzbijanju nasilja, podršci žrtvama i ohrabrivanju da nasilje i nasilnike prijave. Danas, u ovim okolnostima kad je solidarnost svima potrebna, ta solidarnost je neophodna za one koji su ugroženi nasiljem. Nasilnici ne smeju da ostanu nekažnjeni i borba protiv pandemije ne sme da zaustavi našu borbu za društvo bez nasilja", poručila je Gojković u saopštenju. 

Ministarka ističe da je stigmatizacija žrtava nasilja problem sa kojim se žene suočavaju svakodnevno. 

"Zato čitavo društvo mora da im pruži ruku podrške i pomogne da se razbiju predrasude i da jasno pošaljemo poruku da žene ne smeju da budu zlostavljane. Na isti način i žene iz sveta kulture i medija koje su bile ili su žrtve nasilja, bilo fizičkog ili psihičkog, moraju biti zaštićene od javne osude, neprimerenih reagovanja i drugih komentara koji bi mogli da pogoršaju njihovo stanje", zaključuje Gojković.

#Maja Gojković

#nasilje nad ženama