AKTUELNO

Skraćuje se radno vreme ugostiteljskih objekata, kladionica, tržnih centara, a srednje škole kao i viši razredi u osnovnim školama prelaze na online nastavu ukoliko nadležno ministarstvo to odobri, jesu nove mere koje je danas doneo Krizni štab u Boru.

Štab za vanredne situacije grada Bora izdao je naredbu kojom se od sutra ograničava radno vreme barova, kafića, restorana, klubova, kladionica, tržnih centara koji neće raditi od 18 do 5 časova narednog dana, što je usklađivanje sa odlukom republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19.

S obzirom da je u borskim osnovnim školama 127 učenika i 33 nastavnika trenutno van nastave, lokalni Štab je izdao preporuku da se za učenike od petog do osmog razreda nastava organizuje online, a niži razredi će obavljati redovnu nastavu u skladu sa mogućnostima i epidemiološkom situacijom od škole do škole, i tu će se po potrebi organizovati online nastava.

Ništa bolja situacija nije ni u borskim srednjim školama, budući da je 118 učenika van nastave, zbog toga što su ili pozitivni na virus korona ili su u izolaciji jer je neko od članova njihove porodice pozitivan, kao i 31 nastavnik, što je procentualno 8,1 odsto učenika i 13 odsto nastavnika van nastave, i štab izdao preprouku da od sutra do 04. decembra škole organizuju online nastavu.

Kako je objasnio Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora, ove preporuke će stupiti na snagu onda kada Ministarstvo prosvete i obrazovanja to odobri.

- Verujemo da ćemo vrlo brzo dobiti saglasnost. Jedna od preprouka je svim poslodavcima na teritroiji grada Bora da organizuju rad od kuće, tamo gde je moguće, kako bismo zaštitili širenje virusa unutar preduzeća. Smanjite kontakte na minimum, poštujmo jedni druge to nam je sad zadatak, smanjite izlaske i javna okupljanja, javna kretanja a tu mislim na prodavnice, banke, pošte. Zahvaljujem se najisrkrenije lekarima Doma zdravlja i borske Opšte bolnice koji su pokazali da u ovim teškim vremenima gde svako od nas može biti pacijent, brinu i svoje vreme, živote i zdravlja stavljaju u funkciju građana Bora - kaže Milkić.

Prema poslednjim podacima od 45 testiranih registrovano je 17 novih slučajeva koji su pozitivni na virus korona, sedam osoba se izlačilo i trenutno je 506 aktivnih pozitivnih slučajeva na virus korona na teritoriji grada Bora.

- U Domu zdravlja imamo 21 lice koje je pozitivno na korona virus, osam doktora, dva nemediscinska radnika i ostalo su medicinski tehničari. U ovom naletu imamo i četvoro dece školskog uzrasta od 13 do 17 godina i imaju blagu kliničku sliku, a ostali pacijenti su bili sa srednje teškom kliničkom slikom, a oni sa težom su odmah upućeni u bolnicu i tamo su zadržani na daljem lečenju. Moralim smo da se organizujemo i u narednom periodu umesto dva puta nedeljno, lekari će po selima obavljati obilazak i preglede jednom nedeljno – kazala je dr Vesna Radosavljević, direktorica borskog Doma zdravlja.

Više od 60 zdravstvena radnika su van stroja

Dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice Bor je kazao da od 71 bolesnika koliko ih je hospitalizovano na Grudnom i Internom odelenju koji su u kovid sistemu, 37 je pozitivno na virus korona i četvoro je na respiratorima.

On je naglasio da je 62 zdravstvena radnika van stroja, od čega je 41 je pozitivan i 21 je u izolaciji zbog kontakata sa pozitivnim osobama. On je naglasio da iako bolnica ima šest respiratora, napravljen je dodatni plan da ukoliko budu svi iskorišćeni a bude potrebe za još pacijanata da budu priključeni na respiratore, da će u tom slučaju i aparati za anesteziju biti uvedeni u funkciju respiratora.

Veliki pritisak na zdravstveni sistem

- Niko neće ostati bez pomoći, ali nemojmo da testiramo zdravstveni sistem do krajnje granice izdržljivosti. Juče smo imali 65 ambulantnih pregleda u bolnici, prekjuče 75, a nakjuče 99. To je veliki pritisak. Za sada je sve pod kontrolom, još uvek imamo i ljudskih resusrsa i prostora i aparata ali nemojmo neodgovornim ponašanjem da dovodimo u pitanje dokle te granice mogu da se izdrže - kaže dr Joksimović.

Na sednici je istaknuto da je nakon kontrola uočeno da građani nose maske u gradskom javnom prevozu, ali da se to i dalje ne poštuje u potpunosti kada je reč o radničkom prevozu, pa je zatraženo da komunalni inspektori i tamo sprovedu kontrolu.

#krizni štab