AKTUELNO

Irinej (Miroslav) Gavrilović je 11 godina bio poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Preminuo je u petak, 20. novembra 2020. godine u bolnici u Beogradu od posledica korona virusa. Po objavljivanju vesti o smrti Irineja oglasila su se zvona Saborne crkve u Beogradu.

Foto: Pink.rs/J. Stanković

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Od trenutka kada je objavljena smrt patrijarha, sveštenstvo i vernici su počeli da se okupljaju u pravoslavnim crkvama kako bi mu odali poštu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Patrijarj je sahranjen juče u kripti Hrama Svetog Save. Kolone ljudi bilo je juče na Vračaru. Sa svećama u rukama i suzama u očima, došli su da se oproste od srpskog patrijarha. 

Video: Pink.rs/J. Stanković

Mnogi su za naš portal rekli da ih je njegova smrt iznanadila.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Video: Pink.rs/I. Petrović

-Jako me je potresla nejgova smrt. Iz Čačka sam, poznajem ga. Bio im je komšija. Dolazim u ovaj hram već 30 godina. I dalje ne mogu da verujem da ga nema – rekla nam je jedna od vernica koja je među prvima stigla u hram, i sve vreme stajala u prvim redovima kako bi ispratila srpskog patrijaha. Suze nije krila, i sve vreme je držala sveću u rukama.

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Video: Pink.rs/J. Stanković

-Iznenadla me vest o smrti našeg patrijaha. Sa povređenom nogom sam došao da se poslednji put pozdravim sa njm. I dalje ne mogu da verujem da ga nema – rekao nam je još jedan vernik, koji je sa zavojem na nozi i štakama bio ispred hrama.

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Liturgiju je prevodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a obredu su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi i drugi državni zvaničnici, politički predstavnici Srba iz država, izaslanik ruskog patrijarha Kirila, brojno sveštenstvo i predstavnici drugih religijskih zajednica.

#Patrijarh Irinej

#Sahrana