AKTUELNO

Patrijarh Irinej biće prvi poglavar sahranjen u ovom delu Hrama koji je, i kad je zamišljen davne još 1895. godine, bio predviđen za patrijarhe.

Njegove zemne ostatke će u kriptu položiti beogradski sveštenici.

Mesto gde će počivati zemni ostaci 45. poglavara u tronu Svetog Save je “ambulatorijum”, prostorija iza oltara kripte.

Foto: Pink.rs

Kripta – deo u kome će biti sahranjen patrijarh Irinej prostire se između temelja Hrama Svetog Save, i ima stubove kojima je najveća visina 6.20 metara. Dubina Hrama je oko sedam metara.

Sama kripta hrama je namenjena grobnoj crkvi, a posvećena je svetom knezu Lazaru.

ŠTA JE AMBULATORIJUM?

Deo kripte u kom će biti sahranjen - ambulatorijum je prostor iza oltara i vrlo je redak u pravoslavnim hramovima. Svega nekoliko u svetu pravoslavnih hramova ima ovaj prostor. Ambulatorijum u Hramu Svetog Save na Vračaru građen je po uzoru na Svetu Sofiju Carigradsku. Ima vrata kroz koja se ulazi, a ovaj prostor - u kome će biti sahranjen patrijarh Irinej, ali i potonji srpski patrijarsi ukoliko ne budu imali posebna zaveštanja - okružuje oltar kripte. Gradnja Hrama Svetog Save praktično je i privedena kraju baš u vreme patrijarha Irineja. Kamen od kojeg je započeta gradnja osveštan je davne 1939. godine vidi se u kripti. Sama kripta je namenjena grobnoj crkvi, a posvećena je svetom knezu Lazaru.

Gradnja Hrama Svetog Save privedena je kraju baš u vreme patrijarha Irineja. Kamen od kojeg je započeta gradnja osveštan je davne 1939. godine vidi se u kripti. Sama kripta je namenjena grobnoj crkvi, a posvećena je svetom knezu Lazaru. Kriptu Hrama Svetog Save prate razne priče. Među njima i one da su se tokom Drugog svetskog rata u njoj skrivali Beograđani od bombardovanja i da im je bila sigurno utočište. Potom i da je nemačka vojska u njoj držala cisterne sa gorivom.

#Patrijarh Irinej

#hram

#kripta