AKTUELNO

Ono što je 2010. poneo iz Niša kada je prešao u Beograd nije menjao do smrti.

Patrijarh srpski Irinej danas će biti sahranjen u svečanoj odeždi, koju je za tu priliku kupio pre tačno 38 godina. Kao episkop niški on je davne 1982. godine napisao testament i odabrao prigodnu odeždu, koju je želeo da mu obuku kada se upokoji. Tada nije ni slutio da će kroz neko vreme postati poglavar SPC.

Međutim, kako pišu beogradski mediji, tu odeždu je poneo kada je 2010. iz Niša prešao u Beograd i bez obzira na to što je deset godina sedeo na tronu SPC, nije kupovao novu. Ni svoj tadašnji testament u međuvremenu nije mnogo promenio. Lične stvari poput sata, brojanica i knjiga namenjene su članovima njegove porodice, a skromna imovina ostavljena je Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

I njegove želje uvek su bile skromne, a otišao je, kažu oni koji su ga dobro poznavali, sa samo dve neispunjene. Obe su vezane za Hram Svetog Save na Vračaru.

Unuk nosio krst i plakao

Sin patrijarhovog pokojnog sinovca, koga je on zvao svojim unukom, juče je išao ispred kovčega u kojem je bilo telo patrijarha i nosio njegov krst tiho plačući. Ovaj mladić, kažu nam iz SPC, bio je veoma vezan za Irineja, jer je on vodio računa o njegovoj porodici i uvek im pomagao.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Dve neispunjene želje

I njegove želje uvek su bile skromne, a otišao je, kažu oni koji su ga dobro poznavali, sa samo dve neispunjene. Obe su vezane za Hram Svetog Save na Vračaru.

- Irinej će biti prvi poglavar SPC koji će počivati u kripti ovog velelepnog hrama, koji je nedavno završen i to najviše njegovom zaslugom. A on je želeo da taj prvi bude patrijarh Varnava, odnosno da se u kriptu već ove godine prenesu i sahrane posmrtni ostaci patrijarha Varnave jer je u njegovo vreme započeta izgradnja hrama. Želeo je da mu se na taj način oduži. Druga želja, poznata je svima, o njoj je i sam govorio pre mesec dana, da se osveti taj hram u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina - kaže izvor iz SPC, dodajući da je velika tuga što je patrijarh preminuo kada je bio samo na korak od ostvarenja tih skromnih želja, koje su sada njegov amanet srpskom narodu.

#Patrijarh Irinej

#odežda