AKTUELNO

Veliki broj građana i sveštenstva danas je u Hramu Svetog Save gde će biti sahranjen patrijarh Irinej. Posebnu pažnju privukao je lik mladića koji je takođe deo sveštenih lica koji se danas nalaze u Hramu.

O ovom misterioznom mladiću svi pričaju, usijale su se i društvene mreže, a kako pišu mediji reč je o đakonu mitropolita Ilariona Alfejeva koji je i predsednik Odseka spoljnih crkvenih veza Ruske pravoslavne crkve.

Foto: Pink.rs/I. Petrović

On je pomoćnik mitropolita i ispomoć prilikom liturgija. Na mesto đakona rukopoložio ga je mitropolit Ilarion, viđeniji jerarh ruske crkve.

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Đakon je najniži stepen crkvene jerarhije i ne može samostalno da bogosluži, već samo pomaže.

Patrijarh je preminuo u petak u 90 godini. Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je poglavar SPC izgubio nakon što mu se drastično pogoršalo zdravstveno stanje.

Liturgija u Hramu Svetog Save je počela u 9.00 časova, među prisutnima je skoro kompletan državni vrh, ali i mnogobrojni ambasadori, kao i političari iz regiona.

Na sahrani patrijarha Irineja govoriće mitropolit Hrizostom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i otac Petar Lukić, starešina beogradske Saborne crkve.

#Hram Svetog Save

#misteriozni mladić