AKTUELNO

Srpska crkva je izgubila duhovnog vođu i velikoga čoveka, koji se borio za pravdu, koji se zalagao za jedinstvo čitavog hrišćanskog sveta.

Njegova svetost patrijarh Irinej je bio veran drug i veran prijatelj ruskog naroda i Ruske pravoslavne crkve.

Ovo su reči episkopa Antonija, vikarnog episkopa moravičkog i starešine Podvorja srpske patrijaršije u Moskvi, povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Otac Antonije služio je pomen blaženopočivšem patrijarhu Irineju na Podvorju Srpske pravoslavne crkve u Moskvi, a prisustvovaće patrijarhovoj sahrani u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela.

Rusi žale srpskog patrijarha

Uprkos vanrednoj situaciji zbog korona virusa mnogi Moskovljani i Rusi od juče dolaze i izražavaju saučešće povodom upokojenja poglavara Srpske pravoslavne crkve:

Ja sam primio na stotine telegrama, kako iz državnog vrha Ruske federacije, iz Dume i Saveta federacije, iz Ministarstva inostranih poslova, od raznih ljudi iz raznih državnih institucija, kao i od običnog verujućeg naroda koji dolazi, pali sveće i seća se poseta patrijarha Irineja Rusiji i ruskoj crkvi.

„Meni je Gospod sudio da provedem dosta vremena uz njegovu svetost, i da mu budem od koristi i pomoći onoliko koliko sam to mogao. Njegova svetost uvek je bio vedrog duha, uvek je bio raspoložen i uvek je imao blag osmeh na licu, jednu ljubav prema svakome čoveku. On je uvek voleo šale i uvek se šalio, ali njegove šale nikada nisu bile na tuđ račun, nego na svoj. Trudio bi se da nikada ne povredi drugoga čoveka, nego bi uvek ta šala bila na svoj račun“, istakao je otac Antonije za Sputnjik.

Njegova širina je bila velika, i njegov odnos prema svakom čoveku, svakom hrišćaninu a i svakome čoveku dobre volje bio je uvek izraz dobre nade, raspoloženja, ljubavi, prijateljstva i dobrih odnosa, reči su episkopa Antonija.

Velika žalost za čitavo pravoslavlje

Smrt patrijarha velika je žalost za čitavo pravoslavlje, i prema rečima oca Antonija, danas je žalosna ne samo Srbija, Republika Srpska, Crna Gora, Hrvatska i ostale republike bivše Jugoslavije. Žalosne i druge pomesne autokefalne crkve, jer „njegova svetost patrijarh Irinej uvek je bio dobronameran prema svim ljudima, prema svakome čoveku, narodu i svakoj pomesnoj autokefalnoj crkvi“.

„Od današnjeg dana srpska crkva je siromašnija za svog poglavara, i bol koju nosi srpski narod i srpska crkva poneće je sa sobom u duši na duge godine. Budući patrijarh koji treba da bude, videćemo koga će nam Bog poslati, nadamo se da će sledovati stopama Svetog Save i da će sledovati stopama svojih prethodnika, blažene uspomene patrijarha Pavla i patrijarha Irineja“, zaključuje episkop moravički.

#Patrijarh Irinej

#Srpska pravoslavna crkva u Moskvi

#episkop Antonije