AKTUELNO

Patrijarh Irinej preminuo je u Beogradu, u 90. godini, od posledica izazvanih koronavirusom, posle čitave decenije provedene na čelu SPC.

Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je posle 15 dana borbe sa koronavirusom, koje je poglavar SPC proveo u bolnici.

Pre izbora za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, vladika Irinej, čije je svetovno ime Miroslav Gavrilović, proveo je pune 34 godine na čelu niške eparhije. Rođen je 1930. godine u selu Vidovo kod Čačka od oca Zdravka i majke Milijane. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku.

Foto: TV Pink Printscreen

Po završetku gimnazije upisao je i završio Bogosloviju u Prizrenu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku, a po povratku je postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Foto: TV Pink Printscreen

Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine prima monaški čin i monaško ime Irinej od tadašnjeg patrijarha Germana u manastiru Rakovica, istom onom gde je sahranjen patrijarh Pavle. U crkvi Ružica ispod Kalemegdana rukopoložen je u čin jeromonaha 27. oktobra 1959. godine.

Foto: TV Pink Printscreen

Rukopoložen je za vikarnog episkopa sa titulom episkopa moravičkog 1974. godine. Godinu dana kasnije, 1975. godine postaje episkop niški, dok je, nakon smrti patrijarha Pavla 2009. godine, izabran za poglavara SPC.

Foto: TV Pink Printscreen

#Patrijarh Irinej