AKTUELNO

Patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u Vojnoj bolnici na Karaburmi u 90. godini od posledica virusa korna. Patrijarh je hospitalizovan 5. novembra, a nakon što mu se juče stanje naglo pogoršalo, jutros je izdahnuo.

Poglavar SPC preminuo je dan pred veliki pravoslavni praznik i slavu - Svetog arhangela Mihaila, a u narodu i crkvi je verovanje da pravedne i mučene duše odlaze na velike praznike ili uoči njih, jer tada navodno dušu svoju isposničku predaju Bogu celu i čistu.

Foto: Tanjug

Inače, dan pred veliki praznik u Crnoj Gori je preminuo mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije. On se upokojio uoči Svetog Petra Cetinjskog, jednog od duhovnih otaca Mitropolije.

Vernicima u Crnoj Gori posebno je važan ovaj datum, jer je 31. oktobra 1830. na Svetog Luku umro Petar I Petrović Njegoš, poglavar Crne Gore od 1784. i srpski pravoslavni mitropolit crnogorsko-primorski.

Foto: Tanjug/Risto Bozovic

I patrijarh Pavle preminuo je uoči praznika - Đurđica, koji se proslavlja 16. novembra. Tadašnji poglavar Srpske pravoslavne crkve preminuo je 2009. godine, posle pričešća, a sahranjen je u manastiru Rakovica.

#Amfilohije

#Patrijarh Irinej