AKTUELNO

Teodora Viktorović je optužena da je u martu 2015. godine satarom ubila majku Ljiljanu (61) i babu Ivanku (90) u porodičnom stanu na Vračaru posle svađe, a zločin je policiji prijavio njen suprug.

Sudsko-psihijatrijski odbor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, koji je obavio superveštačenje Teodore Viktorović (40), zaključio je da je ona u trenutku ubistva majke i babe u martu 2015. godine delovala u afektu besa pod dejstvom lekova i alkohola koji su joj remetili kontrolu kritičkog mišljenja i ponašanja.

Detaljno ukazujući na njenu zavisnost od alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci, što će dovesti u uzročno-posledičnu vezu sa dvostrukim ubistvom koje je počinila, veštaci su dali mišljenje da Viktorovićevoj treba da se izrekne mera bezbednosti lečenje od alkoholizma. Superveštačenje je obavljeno jer prethodni nalazi i mišljenja veštaka nisu bili saglasni u pogledu stepena uračunljivosti Viktorovićeve, koja se tokom suđenja branila da nije bila svesna šta čini.

Foto: Tanjug

Viktorovićeva se tereti za teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od najmanje 10 godina ili 30 do 40 godina zatvora, a tužilaštvo smatra da je delo izvršila sa umišljajem. U superveštačenju se navodi da je u vreme izvršenja dela Viktorovićeva bila u stanju toksikacije lekovima, ne u stepenu koji je remetio budnost svesti, ali u stepenu koji joj je remetio kontrolu krivitičkog mišljenja i ponašanja.

Ona je, prema zaključku veštaka, bila u posebnom afektnom stanju intenzivne ljutnje i besa izazvanih neposrednim konfliktom pre ubistva – svađe sa ubijenim ženama. Veštaci su konstatovali da je u to vreme bila lečena od derpesivnog poremećaja i zavisnosti od alkohola.

Sve to je, prema mišljenju veštaka, imalo uticaja na njeno psihičko stanje i ponašanje u smislu da se njena sposobnost shvatanja dela i mogućnost upravljanja sopstvenim postupcima, a posebno odmeravanja razloga za i protiv prihvatanja posledica dela, bila bitno smanjena.

Veštaci smatraju da Viktorovićevoj treba izreći meru obaveznog lečenja alkoholičara.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije ova mera bezbednosti se može izreći ako je učiniocu krivičnog dela "izrečena kazna, uslovna osuda, sudska opomena ili je ucinilac oslobođen od kazne". U slučaju kazne zatvora, zakon navodi da se vreme provedeno u ustanovi za lečenje od alkolizma, uračunava se u kaznu zatvora.

Ovaj nalaz veštaka još nije primilo tužilaštvo kao i ni branilac Viktorovićeve, pa nisu mogli o njemu da se izjasne, dok je ona rekla da je njime zadovoljna. Sledeće suđenje zakazano je za 1. jun.

Viktorovićeva je optužena da je u martu 2015. godine satarom ubila majku Ljiljanu (61) i babu Ivanku (90) u porodičnom stanu na Vračaru posle svađe, a zločin je policiji prijavio njen suprug.

Foto: Tanjug

U trenutku kada se ubistvo dogodilo, u stanu je bila i Teodorina šestomesečna ćerka. Četvorogodišnjeg sina Petra je nešto ranije odveo u obdanište otac Borislav Stamenkov, koji je nakon povratka u stan pozvao Hitnu pomoć i policiju. Teodora je, kako su pisali mediji, odvezena na Vojnomedicinsku akademiju, gde je na odeljenju toksikologije utvrđeno je da u krvi imala čak 3,6 promila alkohola, ali i veću količinu psihoaktivnih supstanci, najverovatnije lekova za smirenje. Teodora Viktorović je diplomirala glumu, a unuka je poznatog glumca Mihajla Viktorovića.

#Baku

#Majka

#Ubistvo

'