AKTUELNO

Posle sedam meseci TV Pink je ponovo posetio Infektivnu kliniku u Beogradu. Na ovom mestu se medicinski radnici i dalje bez prekida bore sa korona virusom koji je pokorio ceo svet.

Novinarka Gordana Uzelac imala je priliku da ponovo čuje isti zvuk respiratora i monitora kao i da ponovo vidi medcinsko osoblje koje je i dalje u skafanderu, na intezivnom odeljenju, gde se danonoćno bore za svaki život.

Foto: TV Pink Printscreen

Vesna Obradović glavna sestra Infektivne klinike kaže za TV Pink da je iza njih jedna jako teška i naporna noć, i dodaje da su svi na ovom odeljenju svesni da nije poslednja.

-Bilo je noćas smrtnih ishoda, to nije ništa novo. Ovo traje već neko vreme. Naš kapacitet je pun. Ljudi treba da shvate da je ovo ozbiljno, važno je da se poštuju mere – kaže ona.

Foto: TV Pink Printscreen

U sobama na ovom odeljenju na respiratorima nisu samo stariji, ima dosta i maldih. Dragan Dašić medicinski tehničar kaže da korona ne bira i svako može da se razboli.

Foto: TV Pink Printscreen

-Dosta je celih porodica zaraženo. Ti pacijenti brinu za svoje najmilije. Pored muke za svoje zdravlje, oni brinu i za porodicu. Traže telefone, žele da ih čuju. Većina njih nije raspoređena u istoj bolnici – kaže Dašić.

Foto: TV Pink Printscreen

Obradović ističe da je odgovornost građana važna, većina težinu situacije shvati jako kasno.

-Kada dođu ovde, shvate koliko je ovo ozbiljno. Shvate ljudi, ali kasno bude – kaže ona. Na infektivnoj se nalazi i jedan deka koji je posle više dana provedenih na respiratoru uspeo samostalno da diše. Imao je samo jednu poruku za našu kameru:

Foto: TV Pink Printscreen

Borba sa koronom traje mesecima, nije laka, a virus ne bira ni uzrast, ni stalež. U iškevinaju vakcine i kolektivnog imuniteta i dalje je jedini spas poštovanje mera Kriznog štaba. Maske i rukavice i dalje su jedino oružje kako bi sačuvali naše, ali i i zdravlje naših najbližih.

#Beograd

#Infektivna klinika

#TV Pink

#koronavirus