AKTUELNO

Tokom dana više aktivista je učestvovalo u akciji spasavanja zarobljenih životinja i njih 18 je sklonjeno s mesta gde su držane u neuslovnim objektima, danima bez hrane i vode.

Na društvenim mrežama juče su se pojavili stravični snimci kamiona punog izmučenih pasa, koji je, najblaže rečeno, šokirao Subotičane. Na snimcima koje su napravili građani najpre se vidi kamion na čijoj je prikolici zakačen pas, koji je krvario celim putem.

Kako se snimak vrtoglavom brzinom delio na viber grupama i društvenim mrežama, aktivisti udruženja za zaštitu životinja pratili su i presreli kamion. Kamion, u kome je navodno bilo desetak životinja, potom se uputio do jednog napuštenog salaša u Tavankutu, gde je vozač, poznat kao Čeda Šinter, doveo izmučene pse, navodi portal Subotica.com.

Kako je objavljeno na društvenim mrežama, policija je po pozivu građana stigla na lice mesta i obavila uviđaj.

- Noćas su naše volonterke bile do jedan čas iza ponoći na terenu sa Afroditom i građanima koji su se okupili i izašli da pomognu psima. Na „salašu smrti“ Čeda Šinter je doselio pse da ih izgladnjuje, muči i tuče. Psi nisu imali ni vode. Izgladnjivani su skoro do smrti – kažu volonteri „Subotičkih njuškica“.

MUP je obavio uviđaj, snimili su i slikali ovaj užas, ostaje da se vidi da li će se izreći „hitna mera“ o oduzimanju pasa, kako bi oni bili smešteni u gradsko prihvatilište.

Tokom dana više aktivista učestvovalo u akciji spašavanja zarobljenih životinja i da su sve, njih osamnaest, sada sklonjenjene mesta gde su držane u neuslovnim objektima, danima bez hrane i vode.

Po objavama aktivista „Anime“, na salašu je pronađeno 18 pasa i to uglavnom rasnih – malinci, kangali, kane korso...

- Psi su u jako lošem stanju, bez vode i hrane, mršavi, vidno istraumirani, ubijeni u pojam – dodaju u „Animi“. – Policija je uradila sve što je mogla, hvala im na tome. Nažalost, ne mogu da oduzmu pse, to može samo veterinarska inspekcija. Oni noćas nisu izašli na teren, nadamo se da će to učiniti danas i oduzeti pse na ovom salašu i drugoj lokaciji u gradu gde Čeda drži pse. Ps su noćas mlaćeni lancima, vučeni, izbacivani iz kamiona... Podneli smo prijavu veterinarskoj inspekciji u Subotici, Ministarstvu poljoprivrede u Beogradu, Osnovnom javnom tužilaštvu. Ukoliko sve institucije budu reagovale Čeda bi bio procesuiran za krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja iz člana 269 KZ.

Policijska uprava u Subotici je potvrdila potvrđeno nam je da su policijski službenici izašli na lice mesta i izvršili uviđaj, uz napomenu da to prilikom nisu pronađene uginule životinje. Iz subotičke policije kažu da je o događaju upoznato Osnovno javno tužilaštvo, ali i da su danas poznate nadležne inspekcije, koje sinoć nisu bile dostupne. Komentar od veterinarske inspekcije nije mogao biti dobijen.

#Psi

#Subotica

#salaš