AKTUELNO

Narednih 10 dana se očekuje povećanje broja kovid pozitivnih pacijenata!

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da se očekuje narednih dana povećanje broja inficiranih virusom korona, jer je povećan i broj testiranih.

Jovanović je za Pink rekla da je Beograd i dalje najveće žarište, ali porast broja kovid pozitivnih pacijenata beleže i drugi gradovi.

- To se svakako povezuje sa brojem testiranih. U kovid ambulantama je sve veći pritisak, sve veći broj građana dolazi i sa tegobama i svako ko ima indikacije bude testiran. Svaka treća osoba, a nekada i češće se pokaže kao zaražena - rekla je Jovanović.

Ona je istakla da to nije jedini pokazatelj težine ove epidemije i popunjenost bolnica je jedan od parametara.

- Sve veći broj mladih ljudi u bolnicama i da su jedinice intenzivne nege veoma popunjene i da sve veći broj mladih brzo razvije kliničku sliku koja zahteva lečenje na intenzivnoj nezi - rekla je Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je ponovila da su mere lične zaštite ključne i da se fizički kontakti smanje na najmanju mogući meru.

- Jako je važno da se sve preventivne mere o kojima govorimo primenjuju svakodnevno - istakla je da je važno da se koristi maska, kao i mere distance i dezinfekcije.

Jovanović je navela da su predložene mere ključne.

- Očekujemo da u narednih 10 dana, pa možda i duže raste broj zaraženih, ali i da se uz primenu ovih mera smanje nepotrebni rizični kontakti - naglasila je ona.

Kazala je da je, bez obzira na spremnost zdravstenog sitema jako važno da se nose maske, drži distanca i da prostorije u kojima se boravi budu čiste.

#Verica Jovanović