AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović održali su danas sastanak Radne grupe za praćenje aktivnosti na realizaciji „Projekta izgradnje objekata energetske efikasnosti na Vojnomedicinskoj akademiji“.

Na sastanku je bilo reči o trenutnom preseku i stanju projekta, kao i narednim koracima u vezi sa izradom nedostajuće projektne dokumentacije i finalizaciji finansijskih ugovora.

Ministar Stefanović rekao je da je reč o projektu od kapitalnog značaja, te da su Ministarstvo odbrane i VMA spremni da urade sve što je do ovih institucija, ali i da pruže podršku ostalim partnerima u sistemu, kako bi što brže i efikasnije realizovali projekat.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

„Hvala svima na podršci, Ministartsvo rudarstva i energetike su ključni implementator projekta, a VMA kao ustanova svetskog glasa u kojoj decenijama nije bilo značajnije investicije korisnik. Nadljudskim snagama i kvalitetom ljudi oni održavaju ugled institucije i završetkom projekta to će biti kapitalno za celu zemlju“, rekao je Stefanović.

Procenjena vrednost prve faze projekta je 100 miliona i plan je da se finansira iz zajma Nemačke razvojne banke (KfW), donacije WBIF fonda i IPA sredstava.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

„Vojnomedicinska akademija izgrađena je 1981. godine i 1982. je puštena u rad. Uprkos dobrom održavanju i trenutnom stanju, potrebna je rekonstrukcija tehničkih sistema i instalacija, energetska sanacija termičkog omotača kao i rekonstrukcija kotlarnice i toplovoda, koja mora biti gotova do kraja 2021. godine. Naš zajednički cilj je da ubrazamo aktivnosti i paralelno realizujemo različite faze. Nema razloga da ne budemo efikasniji ukoliko radimo svi zajedno. Jer ovim projektom ustedeće se minimum 30 odsto potrošene energije“, rekla je Mihajlovićeva.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Sastanku su prisustvovali i ostali članovi Radne grupe - predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva finansija, Ministarstva zdravlja, Nemačke razvojne banke (KfW) i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

#Nebojša Stefanović

#VMA

#Zorana Mihajlović