AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da su merema propisivane u skladu sa onim što su predlagali strčnjaci i u skladu sa potrebama privrede.

" Merama se ne može svima ugoditi i nismo se trudili to da radimo. Trudili smo se da donosimo one mere koje su potrebne i da izbalansiramo između potreba zdravstvenog sistema i naše privrede i ekonomije", rekla je Brnabić za Pink.

Ona je ukazala da sva pomoć zdravstvenom sistemu ide iz budžeta, a on se puni iz privrede.

"Mislim da smo našli najbolji mogući balans, to pokazuju i brojke iz zdravstva i iz privrede, Mi smo još u zelenoj zoni, još uvek ima mesta u bolnicama, zdravstveni sistem je na nogama, testiramo veliki broj ljudi, rezultati se dobijaju za pet do 12 sati" navela je Brnabić.

Ona je navela da u Belgiji nema više bolničkih kapaciteta, da se pacijenti šalju u druge zemlje na lečenje, u nekim zemlja se rezultati testova čekaju pet dana...

"Ništa od toga nemate u Srbiji. Još uvek se jako jako dobro borimo", rekla je Brnabić i dodala da će Srbija ovu godinu završiti sa najboljim ekonomskih rezultatima u Evropi.

Brnabić je rekla da u ukoliko mere koje su donete ne daju rezultat do 1. decembra, sledeća mera u borbi protiv korona virusa je zabrana kretanja.

 "Međutim, nećemo se libiti da uvedemo bilo koje restriktivne mere koje će značiti očuvanje života ljudi, ali i privrede", naglasila je ona.

Premijerka je navela da zabrana kretanja donosi mnogim ljudima ozbiljne probleme, jer brzo moraju da se izdaju dozvole za kretanje građanima koji čuvaju bake i deke, starije, svim ljudima koji rade treću smenu, lekarima i medicinskim sestrama...

Napominje da je važna lična odgovornost, da je Srbija u junu i julu uspela da se izbori samo zahvaljujući tome što su građani pokazali ličnu odgovornost.

Foto: TV Pink Printscreen

Da smo slušali neodgovornu poziciju, potpuno bi propali

Kako kaže deo neparlamentarne opozicije pokazao je neodgovornost u ovom momentu.

Oni su, navodi, u martu i junu govorili da su mere "nastavak suludog iživljavanja nad građanima", a da danas u novembru Dragan Đilas kaže da "političari u Srbiji ne žele da donesu nepopularne, ali neophodne mere".

"Zamislite da smo ih slušali, mi bismo, kao zemlja, potpuno propali", navela je ona.

Premijerka je apelovala na građane da pokažu odgovornost jedni prema drugima, ispolje neophodnu disciplinu i, kako je kazala, izdrže još malo u borbi protiv pandemije COVID-19.

"Svi mi treba da se ponosimo kako je zemlja do sada odgovorila na razne izazove. Da izdržimo samo još malo i poboljšamo disciplinu. Pokažimo odgovornost da sačuvamo i zdravstveni i ekonomski sistem", poručila je Brnabić.

Dodala je da bi epidemiološka situacija drugačije izgledala kada bi se smanjili brojevi zaraženih u Beogradu.

Ona je, upitana da li se razmišljalo o eventualnom produžetku jesenjeg raspusta, osnovnih i srednjih škola, kazala da su deca najbezbednija u školama i da su brojevi zaraženih komparativno mali.

"Mnogo smo na tome radili. Deca su disciplinovana, kao uostalom i njihovi učitelji i nastavnici. Na tome im svaka čast, ponašaju se veoma odgovorno", uverava premijerka.

Prema njenim rečima, kada đaci napuste škole onda nema kontrole.

"Sedeće po kafićima, voziće se autobusima, odlaziće jedni kod drugih. Dok god može tako da ostane, da đaci idu na nastavu u školu, treba da idu. Važno je da nismo izgubili ni jedan jedini dan nastave", kazala je Brnabić.

Dodala je da se zemlja i društvo uskoro nadaju vakcini, a da nakon toga kreće borba za ekonomski oporavak.

#Ana Brnabić