AKTUELNO

Neke mere su i dalje na nivou preporuke, a kazne za one koje su obavezne su paprene.

Od početka epidemije koronavirusa u našoj zemlji epidemiološke mere koje se nisu ukidale odnose se na nošenje zaštitne maske, kao i održavanje socijalne distance. Ipak, kako se epidemiološka situacija menja, tako se menjaju i mere koje za cilj imaju da spreče dalje širenje virusa.

S obzirom na to da nije u svakom delu zemlje ista situacija kada je reč o zaraženima koronavirusom - nisu ni sve mere iste.

Ono što je zajedničko za svaku opštinu jesu upravo prve i osnovne mere za zaštitu od koronavirusa, a to je obavezno nošenje maske i poštovanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.

Maske - obaveza i preporuka

Nošenje zaštitne maske obavezno je u zatvorenom prostoru, dok je na otvorenom ovo i dalje u vidu preporuke. Obavezno nošenje maske podrazumeva se za svaki zatvoreni prostor. Tako bez maske ne možete da uđete u gradski prevoz, prodavnicu, apoteku, bioskop, pekaru, kladionicu, u kozmetički salon i sve druge objekte i ustanove.

U kafićima i restoranima nije obavezno nošenje maske dok sedite za stolom, ali pri ulazu i izlazu, ili u slučaju odlaska u toalet u obavezi ste da imate masku.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Isto tako, ugostitljski objekti su dužni da imaju tzv. "kovid redare" čiji je zadatak da kontrolišu poštovanje mera.

Dakle, ono što je već trebalo odavno da nam postane svakodnevna navika jeste da nigde ne idemo bez maske.

Sa 30 ljudi na svega 5, ali...

Na osnovu ranije odluke Vlade na celoj teritoriji Republike Srbije, na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru, zabranjeno je okupljanje više od 30 osoba istovremeno, ali zbog pogoršanja epidemiološke situacije ova odluka je dobila izmenu.

- Odlučili smo se da se smanji broj osoba koje mogu da se okupljaju u zatvorenim i otovorenim prostorima, što je do sada bilo ograničeno na 30 i sada je smanjeno na 5 osoba - rekla je svojevremeno dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela i da to nije preporuka već obaveza koja će biti zakonski regulisana.

- Zabrana se odnosi na okupljanje na javnim manifestacijama, što se odnosi na proslave, kongrese i seminare. Misli se na organizovana okupljanja. Ne odnosi se na školsku i radnu sredinu - naglasila je dr Kisić Tepavčević.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ovu odluku pojedine opštine su počele da sprovode još pre njenog zvaničnog objavljivanja.

Tako su nadležni u opštinama Valjevo, Trstenik i Kladovo zbog pogoršanja epidemiološke situacije još ranije doneli odluku o zabrani okupljanja više od petoro lica u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Dakle, odluka o zabrani okupljanja do petoro se najpre odnosi na organizovana okupljanja, a dr Kisić je, govoreći o javnom prevozu, pojasnila da treba da utičemo jedni na druge.

Radno vreme do 21h

Pre nešto više od mesec dana Vlada Srbije je na preporuku Kriznog štaba usvojila izmenjenu uredbu o merama za sprečavanje i suzbijanje virusa korona, kojom je radno vreme ugostiteljskih objekata dozvoljeno do 23 časa. Međutim, ova mera jako je često kršena. Stoga je danas doneta nova odluka.

Naime, Vlada Srbije usvojila je odluku o zatvaranju svih objekata – kafića, restorana, noćnih klubova, prodavnica, tržnih centara u periodu od 21 sat do pet ujutru. U tom periodu radiće samo apoteke i benzinske pumpe. Od zabrane rada biće izuzeta i dostava hrane.

Primena novih pravila startuje od utorka 17. novembra, a mere će se primenjivati 15 dana, nakon čega će se revidirati.

Foto: Tanjug

Da li će raspust biti produžen?

- Što se škola tiče, za sada se ništa ne menja – izjavila je danas premijerka Ana Brnabić odgovarajući na pitanje novinara nakon sednice Kriznog štaba.

- Uvek ostaje otvoreno da razgovaramo o tim stvarima, ali u ovom trenutku se ništa ne menja. U ovom trenutku ja sam apsolutno za to da se škole ne zatvaraju. Deca su najbezbednija u školama. U osnovnim školama imamo 39 pozitivnih učenika, u srednjim školama imamo 52. Ja se nadam da vam je ovim jasno koliko je situacija u školama stabilna. Imamo tim u Batutu koji se bavi isključivo samo ovim – poručila je premijerka.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Kako se kažnjava nepoštovanje mera?

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti stupile su na snagu pre dva dana. Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, koji je juče usvojila Skupština Srbije, između ostalog, je omogućena i obavezna vakcinacija i kažnjavanje onih koji ne nose maske tamo gde je propisano.

Uvode se novčane kazne za kršenje zaštitnih mera. U iznosu od 30.000 dinara kazniće se za prekršaj lice odgovorno za primenu lične zaštite od infekcije, ako ne obezbedi neposrednu primenu tih mera, a sa 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije.

Novčanom kaznom od 300.000 dinara kazniće se pravno lice ako ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera, a sa 150.000 dinara kazniće se za taj prekrša preduzetnik, a odgovorno lice novčanom kaznom od 50.000 dinara.

Foto: Tanjug/Beoinfo

U Predlog izmena i dopuna uvršten je i virus korona, a uvedena je i kategorija kontakta kao lica koja su dužna da se pridržavaju mera i uputstava koje utvrdi lekar.

Uvedene su i nepovoljna epidemiološka situacija, kućna izolacija, samoizolacija, karantin, prevoz, izolacija, zdravstveni nadzor, u kućhnim uslovima i lična zaštita.

Naredne mere - obavezne maske na otvorenom i policijski čas?

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas nakon vanredne sednice Vlade Srbije da će se razmisliti i o meri obaveznog nošenja maske na otvorenom, ali je naglasila da više veruje u svest pojedinca nego u kaznenu politiku.

- Stavite masku na otvorenom prostoru ako vidite da ne možete da držite distancu - apelovala je Brnabić.

Premijerka je dodala i da je kaznena politika, izmenama odgovarajućeg zakona, uvedena kao mehanizam koji će malo pomoći u suzbijanju širenja virusa.

Sledeća mera biće, kako je rekla, zabrana kretanja.

- Sledeća mera je zabrana kretanja, ali nismo za nju. Ako baš bude najneophodnije... znamo da je to sledeća mera, ali mislim da će današnja mera dati rezultate - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

S obzirom na to da će se revizija trenutnih mera vršiti za 15 dana, tačnije 1. decembra, moguće je da ćemo, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, baš tada imati policijski čas kao novu meru u borbi protiv koronavirusa.

#Srbija

#koronavirus

#mere