AKTUELNO

Broj obolelih od kovida u Srbiji, naravno, unosi nemir svima nama, ali ponoviću ono što svi iz kriznog štaba ponavljamo od početka pandemije - najvažnije je da poštujemo mere. Takođe, škole nisu ozbiljnije mesto transmisije i dokle god je tako, odnosno dokle god imamo mogućnost da održimo redovnu nastavu i obezbedimo neometan rad, tako ćemo i činiti, rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete Branko Ružić.

Ministar Ružić je rekao je za Alo da škole ne mogu same da donose odluku o tome da li će, zbog situacije sa virusom korona, preći na online nastavu.

- Škole mogu, kada u jednoj grupi u okviru odeljenja postoje dva potvrđena slučaja infekcije, da tu grupu, a ne celo odeljenje ili celu školu, stave u samoizolaciju na 14 dana i na onlajn nastavu - rekao je ministar Ružić.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Što se situacije sa zimskim raspustom tiče, o tome, kaže Ružić, odlučuje krizni štab u brobi sa koronom. Kako kaže, odluka koja će biti doneta biće u najboljem interesu za učenike.

Ministar Ružić je naglasio da se svi ponašaju u skladu sa aktuelnom situacijom, pa tako i prosvetni sistem, i da je u predstojećim danima presudno prilagoditi mu se. Kaže da je svestan poteškoća sa kojima se suočavaju prosvetni radnici, ali da u ovom trenutku zdravlje je na prvom mestu, a ono može da se sačuva samo uz poštovanje preporučenih mera.

- Svi zaposleni rade u skladu sa svojom četrdesetočasovnom normom. Zahvalan sam što čuvaju vitalnost našeg sistema i predano rade da svi učenici, studenti ne staju sa svojim obrazovanjem, što i jeste cilj svih nas. Da li bismo svi voleli da se nastava odvija u normalnim okolnostima? Naravno, ali vreme nije „normalno“ i svi moramo dati maksimum da se život odvija i tokom pandemije.

#škola