AKTUELNO

Situacija je odavno kritična, a mnogi bi je nazvali i jezivom.

Treći talas koronavirusa iz dana u dan donosi sve veći broj novozaraženih, pacijenata na respiratorima, ali i preminulih. Crni rekordi se nižu.

Od početka pandemije prošlo je skoro osam meseci. Epidemija je u našoj zemlji proglašena 19. marta, dok je prvi slučaj korona virusa zabeležen trinaest dana ranije, 6. marta. Dan nakon proglašenja epidemije, registrovana je i prva žrtva ovog virusa.

U nastavku navodimo najznačajnije statističke podatke u vezi s epidemijom korona virusa u našoj zemlji, a tiču se broja testiranih, zaraženih, hospitalizovanih, zatim pacijenata na respiratoru, kao i preminulih.

Foto: Tanjug AP/Matthias Schrader

Testirani

Od početka epidemije je, zaključno s brojkama od danas, testirano 1.482.280 osoba. Najviše testiranih u jednom danu bilo je juče, njih 14.116, dok je prosečan broj testiranih na dnevnom nivou 5.882.

Zaraženi

Rekordni broj novoobolelih na dnevnom nivou registrovan je upravo danas, kada je zaraženih u našoj zemlji bilo čak 3,822. Do danas, ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije iznosi 81,086.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kada se govori o procentu po polovima u ukupnom broju obolelih zaključno sa prošlim petkom - 46,7 odsto su osobe ženskog, a 53,3 odsto osobe muškog pola. Starosna grupa u kojoj je registrovano najviše zaraženih je od 30 do 39 godina. Procenat zaraženih od početka epidemije u odnosu na ukupan broj testiranih iznosi 5,21 odsto.

Hospitalizovani

Najviše hospitalizovanih osoba bilo je 14. jula kada je njihov broj iznosio 4.858. Trenutno je na bolničkom lečenju 3,693 pacijenta. Za sada smo još daleko od broja pacijenata na bolničkom lečenju koji smo imali u 14. jula, ali bolnice se, kako kažu nadležni, ubrzano pune. Dr Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike, rekla je pre neki dan rekla da je Infektivna klinika "dupke puna" i da je "mučna noć iza nas".

Foto: Tanjug/Lazar Lazarević

Pacijenti na respiratoru

Trenutno se na respiratoru nalazi 163 pacijenta, a najviše ih je bilo 22. jula, njih čak 205.

Preminuli

Najveći broj preminulih u jednom danu imali smo 11. novembra. Tada je bitku sa korona virusom izgubila 21 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije, zaključno sa današnjim danom je 989.

#Srbija

#koronavirus