AKTUELNO

Britanski premijer Boris DŽonson planira da sledeće nedelje objavi zabranu prodaje novih automobila na benzinski i dizel pogon od 2030, pet godina ranije nego što je prvobitno planirano, piše danas Fajnanšel Tajms.

Britanija je iniciajlno planirala da zabrani prodaju novih benzinaca i dizelaša od 2040. godine, u okviru napora za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, a u februaru je DŽonson taj rok pomerio na 2035. godinu, podseća FT, a prenosi Rojters.

List navodi, pozivajući se na neimenovane izvore iz auto-industrije i vlade, da premijer sada namerava da, u govoru o ekološkoj politici koji treba da održi sledeće nedelje, taj rok ponovo pomeri na 2030. godinu. Britanski javni servid Bi-Bi-Si (BBC) je ranije danas takođe objavio sličnu vest o takvom planu ne navodeći nikakve izvore. Portparolka u Dauning Stritu odbila je da komentariše izveštaje ova dva medija ili sadržaj predstojećeg DŽonsonovog govora. FT je naveo da se ne očekuje da će se novi rok odnositi na hibridne automobile koji imaju mešovit pogon - električni i na fosilna goriva - te da bi oni mogli i dalje da se prodaju do 2035. godine.

Podaci iz automobilske industrije pokazuju da su vozila na benzinski i dizel pogon ove godine imali udeo od 73,6 posto u ukupnoj prodaji novih automobila, dok su potpuno elektična vozila, koja su obično skuplja, činila samo 5,5 procenata prodaje. Ostatak prodaje su činila hibridna vozila različitih tipova.

#Boris Džonson