AKTUELNO

Sada su lekovi dostupni za nabavku, a za to su dobre i stabilne finasije. Lekova ima, ne treba da brinete. Kada je u pitanju lek“Remdesivir”, mi ga imamo, rekla je Radojević Škodrić za TV Pink.

Lek "Remdesivir" koji se pokazao efikasnim u borbi protiv korona virusa dostupan je dostupan građanima Srbije, najavili su nadležni.

Direktorka republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dr Sanja Radojević Škodrić rekla je za Novo jutro TV Pink da država radi na tome da građanima budu dostupni svi potrebni lekovi, pa i “Remdesivir”.

-Sada su lekovi dostupni za nabavku, a za to su dobre i stabilne finasije. Lekova ima, ne treba da brinete. Kada je u pitanju lek“Remdesivir”, mi ga imamo. Evropa je centralizovala tu proceduru, mi se nalazimo u 36 zemalja koji imaju potpisan sporazum za lek i sve stiže sukcesivno. Pratimo sve protokole i očekujemo da lekovi koji su potrebni stignu – kaže Radojević Škodrić.

Kaže da struka u potpunosti prati preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

-Terapijski protokola se od marta menjaju, naša sturka prati preporuke SZO. Naša dužnost je da nabavimo sve lekove na vreme. Lek mora da čeka i struku i pacijenta. Mnoge zemlje nisu imali Hlorokin, mi smo ga imali – dodaje ona.

Ističe da su stabilne finasije ključne u nabavci lekova.

-Ono što je jako važno su finansije. Ukoliko imate samo par dana da ne platite lek, odmah se smanjuje izdavanje leka. Mi nemamo dugovanja za lekove danas. Uspeli smo da ove godine vratimo sva dugovanja i otkada fond drirektno plaća dobavljaćima, mi nemamo nikakav problem sa lekovima – kaže Radojević Škodrić.

#koronavirus