AKTUELNO

Kada birate profesiju, birajte pametno. Ponekad su jedno želje i ljubav prema nekom poslu, a drugo mogućnosti. Ako se kod vas desi "sudar" oba ova faktora, onda ste srećne ruke.

Činjenica je da su neke profesije mnogo bolje plaćene od drugih, a pre svega zato što su traženije. Sve i da ima mnogo stručnjaka za određenu oblast, i da je konkurencija jaka, čini se da ako izaberete "pametno" - nećete proći loše u smislu plate, piše Telegraf Biznis.

U SAD to izgleda ovako: računovođa, inženjer vazduhoplovstva, arhitekta, advokat, biznis analitičar, hemijski inženjer, građevinski inženjer, zatim inženjer elektrotehnike, finansijski analitičar i grafički dizajner - zauzimaju prvih 10 mesta, na listi najpopularnijih zanimanja.

Iako je ovo presek stanja u Americi, situacija je slična u celom svetu, a na taj trend su uticale dve stvari: globalizacija i tehnologija (digitalizacija).

Kao što primećujemo, većina ovih profesija više je vezana za prirodne nauke, pa će se u njima samim tim bolje snaći oni kojima matematika, hemija ili fizika idu od ruke, ali i oni koji vešto barataju novim tehnologijama. Za društvenjake i umetnike, danas nema mnogo "mesta" na tržištu rada.

Foto: Pixabay.com

Ako pogledamo prosečne godišnje plate navedenih top 10 zanimanja u SAD, one se kreću ovako:

- Računovođa zarađuje 101.122 dolara

- Inženjer vazduhoplovstva zarađuje 124.303 dolara

- Arhitekta zarađuje 126.542 dolara

- Advokat zarađuje 128.728 dolara

- Biznis analitičar zarađuje 108.120 dolara

- Hemijski inženjer zarađuje 114.473 dolara

- Građevinski inženjer zarađuje 124.768 dolara

- Inženjer elektrotehnike zarađuje 113.979 dolara

- Finansijski analitičar zarađuje 111.837 dolara

- Grafički dizajner zarađuje 114.905 dolara

Ako se bavite nekim od ovih poslova, pišite nam u komentarima da li radite u Srbiji ili inostranstvu, i kako ste zadovoljni uslovima rada, uključujući platu.

#Plata

#Posao