AKTUELNO

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 počela je nešto posle 11 sati.

Situacija sa koronavirusom iz dana u dan je sve teža, a juče smo bili svedoci najcrnje ispisanih rekorda i što se tiče broja obolelih, a posebno kada je reč o broju preminulih. Zato su danas na stolu nove mere koje ćemo vrlo brzo saznati.

Dosta se polemisalo o tome šta bi mogle biti nove mere, ali nesumnjivo je da je situacija "na ivici pucanja". O tome je jutros govorila i doc. dr Ivana Milošević zamenica direktora Infektivne klinike koja kaže da je ova ustanova pretrpana, te da su pacijenti morali da budu prebačeni i u druge gradove.

Kako nezvanično saznajemo, prva i glavna tema mogli bi da budu kafići i klubovi. Stroža mera, kada je reč o ugostiteljskim objektima bila bi potpuno zatvaranje, čemu se protive i čelnici grada Beograda, dok je blaža i izvesnija varijanta da se njihovo radno vreme skrati do 20 ili 21 sat.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Da je vreme za nove mere naglasio je juče i gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić.

- Vreme je i za pojačavanje kontrola i za pojačavanje mera, mislim da je sad trenutak da uvedemo nove mere, da ih oročimo na određeni period, pratimo rezultate i da se tome prilagođavamo - izjavio je gradonačelnik Radojičić.

On je dodao da očekuje da će se na sednici Krzinog štaba doneti odgovorne mere i ponovio da je Grad Beograd spreman da svaku meru koja se donese sprovede kao i do sada.

Radojičić je istakao da je javni prvoz jedna od tačaka koja nosi svoje rizike svuda u svetu, ali da nije ključna.

- Naravno da prevoz mora da funkcioniše i većina građana nosi maske. Izmenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti povećaće se broj nadležnih koji će imati mogućnost i pravo da kontrolišu i kažnjavaju. Očekujem da će te mere dodatno uticati i na situaciju u gradskom prevozu i da ćemo tako smanjiti i taj mali broj ljudi koji ne nose maske u vozilima javnog prevoza. Ali javni prevoz nije ključna tačka kada je prenošenje virusa u pitanju, već su to žurke, noćni klubovi, mesta gde se u zatvorenom prostoru bez maske provodi više vremena - rekao je Radojičić i dodao da svi zato moramo dati svoj doprinos i odgovorno se ponašati.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Podsećamo, o sednici Kriznog štaba i novim merama je najpre u subotu govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Sa odlukom o eventualnom skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata, ili njihovom zatvaranju, sačekaćemo dva-tri dana - rekao je Vučić.

Pored toga, epidemiolog dr Predrag Kon najavio je i da će se na sednici Kriznog štaba govoriti o tome da zimski raspust bude u isto vreme za učenike u Vojvodini i centralnoj Srbiji. Iako prethodnih dana to nije bila opcija, nije isključeno ni da se eventualno razmotri produžetak jesenjeg školskog raspusta, koji je u toku, kako bi se preseklo značajno širenje korona virusa po obrazovnim ustanovama.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Takođe, mera kojoj su pribegle pojedine lokalne samouprave poput Novog Sada, o zatvaranju bazena, spa i velnes centara, mogla bi da bude preporučena za uvođenje na teritoriji cele zemlje.

Konačno, epidemiolozi ne kriju ni da nisu odustali od eventualnog obavezno nošenja maske na otvorenom, ali u svim prilikama.

#krizni štab

#sednica