AKTUELNO

Svečanom državnom ceremonijom i polaganjem venaca na Spomen kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju danas je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Vence su položili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici diplomatskog kora i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

-Čast mi je da vas u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i svoje lično ime pozdravim, ponosno stojeći na mestu koje je simbol stradanja svih heroja istorije koji su hrabrošću u srcu, verom u sebe i neizmernom ljubavi prema otadžbini, iako vojno i brojčano slabiji, izborili nemoguće - rekla je Kisić Tepavčević, obraćajući se prisutnima.

Podsetila je da je na današnji dan, pre više od jednog veka, okončan Prvi svetski rat i da se stalo na put "naizgled neprekidnom vihoru stradanja koji je pretio da istrebi mnoge narode Evrope, uključujući i srpski narod".

Kako je dodala, zaustavljeno je stradanje čovečanstva i otpočeo period mira i obnove zemlje.

-Danas, obeležavajući ovaj istorijski dan, Srbija kao garant bezbednosti na Balkanu daje potvrdu miru i dobrim odnosima koji i dalje traju i stoje kao čvrsta osnova za nastavak i unapređenje sjajne mejdunarodne saradnje. Pokazujemo da čuvamo sećanje na neka prošla vremena, ali gradimo i budućnost u kojoj će nam partneri biti i bivše zemlje protivnice - istakla je Kisić Tepavčević.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Navela je da jedna zemlja može biti snažna i imati jaku vojsku, a da svoje ciljeve ne mora postizati i pobede dobijati ratovanjem, te poručila da ovaj dan za sve nas treba da bude snažno sećanje, ali opomena da se nikada ne ponove stradanja Velikog rata.

Istakla je da su glavno oružje 21. veka koje nas vodi u bolju budućnost mudrost i dijalog kojim, dodala je, građani Srbije teže trudeći se da na taj način steknu što veći broj saradnika i prijatelja kako bi zajedno, uspešnom saradnjom, na obostrano zadovoljstvo i dobrobit, ostvarili zacrtane ciljeve.

Kisić Tepavčević je naglasila da prošlost nikada ne sme stajati na putu budućnosti i napretka, ali isto tako ne smemo je ni prepustiti zaboravu.

Navela je da Srbija to ne sme i neće nikada dozvoliti jer su, dodala je, uspomena na pretke i istorija koju imamo naše bogatstvo i ponos i ne smeju nikada biti zaboravljene. Poručila je da je naša dužnost da podsećamo sebe i sadašnje i buduće generacije da se na proverenim vrednostima iz prošlosti uspešno može planirati i graditi budućnost.

-Upravo zato, okupljeni ovde, odajemo im poštu uz obećanje da ih mi, kao ni buduće generacije, nikada nećemo zaboraviti i da ćemo sačuvati i negovati neprocenljivi dar blagostanja i teško izvojevanog mira koji su nam upravo oni podarili. Neka im je večna slava - zaključila je Kisić Tepavčević.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje i okončan Prvi svetski rat.

Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, stupilo je na snagu u 11 sati i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

U Srbiji je ovaj dan prvi put zvanično obeležen 2012. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

#ceremonija

#polaganje

#venci