AKTUELNO

"Danas nije dan slavlja, ali jeste vreme časti i i vreme da se situacija preokrene u borbi protiv virusa", poučio je Kon.

Vreme je da se situacija u borbi sa koronom preokrene, da sa pojavom vakicna i solidarnim sprovođenjem mera potpisnemo ovu neman 21. veka, poručio je danas epidemiolog dr Predrag Kon, jedan od odlikovanih za zasluge u borbi sa korona virusom.

Kon, koji je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena, rekao je da će to priznanje preuzeti sa osećanjem ogromne časti i uz zahvalnost na poverenju da se obrati u ime svih laureata.

"Svoj doprinos dali su zdravstveni radnici, ali i brojno nemedicinsko osoblje. U odlikovane su uključene i institucije, za javno zdravlje i socijalne zaštite, koje su se istakle radom, kao i pripadnici vojske koji su sve vreme, a posebno u prvom talasu bili od uzuzetne pomoći. Novinari koji su doprineli odgovornim izveštavanjem, kao i ljudi koji su imali herojsko angažovanje, a da nisu medicinski radnici", nabrojao je Kon.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

Posebno je naveo da su danas 12 lekara i jedna medicinska sestra, koji su u borbi protiv kovida izgubili život, posthumno odlikovani.

"U vreme kada je pandemija kovida 19 u velikom naletu, svima koji su se i danas našli u situaciji da brane živote građana treba da se i ovom prilikom zahvalimo. Svi su u odbrani otadžbine, tako što čuvaju živote obolelih", rekao je Kon.

View this post on Instagram

"Čestitam svim građanima veliki praznik, na današnji dan obeležavamo vreme srpske tragedije, ali i vreme veličanstvenih pobeda. Danas je trenutak da se zahvalimo onima koji su dali sve što su imali, položili svoje živote i onima koji čine sve što mogu da sačuvaju živote našim građanima. Čast je obveznica, neprocenjiva, ogromna, to je dug koji društvo priznaje pojedincu, ali i dug koji pojedinac oseća prema društvu. Biti častan nije ništa drugo nego neprestano davati bez ikakvih rezervi. Čestitam svi laureatima, zahvaljujući vama sačuvali smo mnogo života. Živela Srbija!" - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, povodom Dana primirja u Velikom ratu, uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama koji su se istakli tokom borbe na suzbijanju zarazne bolesti Covid-19. 🇷🇸

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

On je istakao da je Srbija u celini angažovana u ovoj borbi, očuvanja bezbednosti i zdravlja, jer, kako je rekao, jedni bez drugih ne mogu.

Podsetio je da je danas istorijski dan, kada je okončan Prvi svetski rat.

"Danas nije dan slavlja, ali jeste vreme časti i i vreme da se situacija preokrene u borbi protiv virusa, da sa pojavom vakicna i solidarnim sprovođenjem mera potisnemo ovu neman 21. veka", poručio je Kon.

Podsetio je da istorija Ordena Karađorđeve zvezde, koji od danas nosi, seže u 1904. godinu.

"Svoja osećanja, mešavinu ponosa, časti i velike odgovornosti, ne mogu da opišem rečima", rekao je Kon i svim odlikovanim uz čestitke poželeo da se sa ponosom sećaju današnjeg dana.

Doktor Kon je istakao da svoj orden posvećuje supruzi Albini, njenoj ćerki Vesni, a posebno svom sinu Slobodanu.

#Predrag Kon

#odlikovanje