AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović položili su vence na Spomen krst palim borcima od 1912-1918. godine, a povodom obeležavanja 9. novembra - Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

- Svim Novosađanima čestitam ovaj veliki praznik, 9. novembar, dan kada je pre 102 godine stigla sloboda u naš Novi Sad i kad su dosanjani viševekovni snovi naših predaka. Tim čuvenim ulaskom majora Bugarskog u grad sa vojnicima oslobodiocima, koje su građani oduševljeno dočekali na ulicama, ispunjen je zavet predaka. Ti pobedonosni događaji, krunisani su 25. novembra 1918. godine odlukama Velike narodne skupštine koja je proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. Naš zadatak je da čuvamo ono što smo dobili, a to su mir i sloboda, plaćeni najskupljom cenom - ljudskim životima. Ponosni smo što smo zahvaljujući 9. novembru i 25. novembru, kao i mnogim drugim važnim istorijskim događajima koji su uticali na napredak i razvoj grada, danas nosioci dve prestižne evropske titule, grad sa snažnim univerzitetom koji svake godine ima povećan broj stanovnika, koji razvija potencijale i privlači nove investicije - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i uputio čestitke pripadnicima Prve brigade kopnene vojske, kao naslednicima čuvene Dunavske divizije, koji obeležavaju 9. novembar kao svoj praznik, uz zahvalnost što su uvek uz svoj narod i zemlju kad je najteže.

Foto: Grad Novi Sad

Tom prilikom, u porti Uspenke crkve, pomen stradalima, održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, a vence su položili i delegacija Saveza udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine i potomaka, kao i delegacija Vojske Srbije.

Foto: Grad Novi Sad

Predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine - Novi Sad Goran Maksimović rekao je da se tradicionalnim obeležavanjem 9. novembra, tog istorijski važnog datuma kada je oslobođen Novi Sad i kad se promenila istorija na ovim prostorima, čuva uspomena na naše pretke i šalje poruka budućim generacijama o važnosti očuvanja slobode.

Foto: Grad Novi Sad

#Miloš Vučevič

#Novi Sad