AKTUELNO

Republički zavod za statistiku objavio je podatke o prosečnim platama za mart mesec po privrednim delatnostima u Srbiji.

Prema zvaničnoj statistici u najplaćenija zanimanja u Srbiji spadaju računarski programer, zaposleni u vazdušnom saobraćaju i oni koji se bave istraživanjem tržišta. U tim delatnostima plate su skoro četiri puta veće u odnosu na prosečnu.

Republički zavod za statistiku objavio je podatke o prosečnim platama za mart mesec po privrednim delatnostima u Srbiji.

Kako pišu beogradski mediji ovo je top 10 najvećih martovskih prosečnih zarada u Srbiji po delatnostima u privredi.

1. Poslovi u oblasti informisanja i komunikacija generalno su dobro plaćeni, a najplaćeniji su oni koji se u tom sektoru bave računarskim programiranjem i konsultantskim delatnostima. U martu ove godine na tim pozicijama prosečna neto zarada (zarada koja leže na račun, ne računajući poreze i doprinose) je iznosila čak 176.335 dinara, što je oko 3,7 odsto više od republičkog proseka. To su zanimanja na pozicijama, programera (različiti programski jezici), IT menadžera, team lidera, CTO (glavni tehnički direktor).

Foto: Pixabay.com

2. Poznato je da su plate pilota svuda u svetu, pa i u Srbiji, za veliku većinu građana abnormalne i da prelaze nekoliko hiljada evra. Verovatno se i zbog njihovih zarada, oblast vazdušnog saobraćaja izdigla po visini plata. Prema podacima RZS, u tom sektoru u martu su prosečna primanja iznosila 162.468 dinara. Zanimanja: Pilot, stjuard/stjuardesa, avio-tehničar.

Foto: Pixabay.com

3. Na ceni su i oni koji se bave organizovanjem i sprovođenjem reklamnih kampanja. Tako je u oblasti reklamiranja i istraživanja tržišta zabeležna prosečna zarada od 131.447 dinara. To su zanimanja na pozicijama marketing menadžera, account menadžera, media buyera, digital marketing menadžera.

4. Mada je utisak da se nauka u Srbiji ne ceni dovoljno, pojedini poslovi iz naučnog sektora tržište i te kako ceni. Zvanična statistika kaže da plata u proseku u upravljačkoj delatnosti i savetovanju (oblast stručne, naučne i tehničke delatnosti) iznosi 127.618 dinara. Zanimanja: Diplomirani inženjer, naučni saradnik, menadžer.

5. Visoke plate zabeležene su i u duvanskoj industriji, što ne čudi, s obzirom da u Srbiji posluju tri najveća svetska prozvođača cigareta. Prema podacima RZS, oni koji su zaposleni u sektoru proizvodnje duvanskih proizvoda u proseku zarađuju 126.940 dinara.

6. Ne računajući rudare, koji su neretko na minimalcima, u oblasti rudarstva se takođe može lepo zaraditi. Oni koji se bave uslužnom delatnosti u rudarstvu (usluge kod istraživanja mineralnih sirovina od prospekcije do detaljnih istraživanja ležišta i slično) u martu su primili prosečnu platu u iznosu od 113.592 dinara.

Foto: Tanjug AP

7. Među prvih 10 martovskih zarada su i plate zaposlenih u sektoru eksploatacije nafte i prirodnog gasa. Prema zvaničnim podacima, u toj delatnosti u proseku se zarađuje 102.259 dinara.

8. Kao i na zapadnim tržištima, i u Srbiji su zarade u finansijskom sektoru znatno više od proseka u odnosu na većinu drugih delatnosti. Ipak, najviše se zarađuje u oblasti finansijskih usluga (osim osiguranja i penzionih fondova), odnosno najveće plate imaju oni koji se bave pribavljanjem i redistribucijom finansijskih sredstava i oni su u martu primili u proseku 100.892 dinara. Zanimanja: finansijski savetnik, finansijski analitičar, matematičar, statističar.

9. Među najvećim zaradama su i one koje primaju zaposleni u sektoru proizvodnje koksa i derivata nafte, odnosno oni koji se bave preradom nafte i sirovog uglja.

10. Zvanična statistika je pokazala da visoke zarade, dva puta veće od republičkog proseka, primaju oni koji se bave programskim aktivnostima i emitovanjem, odnosno koji su angažovani na radijskom i televizijskom zabavnom programu i vestima. RZS je utvrdio da je njihova prosečna plata u martu iznosila 96.351 dinara. To su zanimanja na pozicijama producenta, urednika, novinara, realizatora.

Najniža primanja u Srbiji

Foto: Tanjug

Od januara ove godine minimalna mesečna zarada u Srbiji iznosi 22.620 dinara. Ipak, poznato je da je isplaćivanje plata ispod propisanog minimuma kod nas neretka pojava.

To je donekle potvrdila i zvanična statistika, prema kojoj zaposleni u delatnosti putničkih agencija, tur-operatora i rezevracije u proseku su u martu zaradili 21.746 dinara, što znači da je mnogima u tom sektoru plata ispod zakonom određenog minimalca.

#Ekonomija

#Posao

#Srbija

'