AKTUELNO

Vežba će trajati do 14. novembra.

Na aerodromima i poligonima Vojske Srbije održava se multinacionalna vežba "Slovensko bratstvo 2016", u kojoj učestvuje 212 pripadnika vojske Rusije, 56 vojnika Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

Oficir za planiranje vežbe je komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković, a rukovodilac vežbe je zamenik komandanta Specijalne brigade pukovnik Miroljub Čupić.

Cilj vežbe je unapređenje operativnih sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističke operacije u multinacionalnom okruženju.

Vežba "Slovensko bratstvo 2016" jedna je od ukupno 26 vežbi koju VS ima u međunarodnom okruženju ove godine.

Tokom vežbe će biti prikazano izvršenje padobranskog i helikopterskog desanta, desantiranje borbenih oklopnih vozila, obezbeđenje desantne prostorije, izvršenje marša, posedanje linije blokade, izvršenje napada na terorističku bazu, izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letelica, artiljerijska priprema napada, vazduhoplovna vatrena podrška napada, sanitetska evakuacija, dejstvo na oteto vozilo i uništenje eksplozivne naprave.

Od 3. do 6. novembra na automatizovanom strelištu "Orešac", intervidovskom poligonu "Pasuljanske livade", aerodromima "Kovin" i "Batajnica", biće izvedena zajednička uvežbavanja pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije, dok će se vežba izvoditi od 7. do 9. novembra.

Pripadnici oružanih snaga Ruske Federacije i Belorusije, učesnici multinacionalne vežbe "Slovensko bratstvo 2016", sleteli su juče na aerodrom Batajnica, na kome ih je dočekao komandant Specijalne brigde Vojske Srbije brigadni general Zoran Veličković, oficir za planiranje vežbe.

U Srbiju su juče doputovali i članovi Ansambla vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Rusije, koji će zajedno sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" održati koncerte za pripadnike Vojske i za građanstvo 6. novembra u Nišu i za učesnike vežbe 13. novembra u Pančevu, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

S.M.

'