AKTUELNO

Hala "Čair" u Nišu priprema se da ponovo bude privremena bolnica i u narednih nekoliko dana biće spremna da primi prve pacijente, najavljuju nadležni.

Koordinator Pprivremene bolnice u Hali "Čair" Goran Stanojević rekao je novinarima da se shodno novonastaloj epidemiloškoj situaciji "Ccair" priprema da ponovo bude kovid bonica sa kapacitetom od 196 kreveta.

Kako je objasnio, tu će se zbrinjavati pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, kao i srednje teškom, a najpre će proći prijemno trijažni centar u Klliničkom centru u Nišu gde lekari procenjivati da li treba da budu smešteni u Hali.

"Osoblja će biti dovoljno i procenjujemo da će u početnom delu biti dovoljno 18 lekara i 60 medicinskih sestara, kao i dovoljnog pomoćnog osoblja za održavanje higijene u hali Čair", rekao je Stanojević.

Foto: Beta/Biljana Ljubisavljević

Dodao je da trenutno ima dovoljno kapaciteta u KC Niš za prijem obolelih, a da će taj klinički centar obavljati i glavnu koordinaciju u Hali "Čair".

Ističući da u Hali u Nišu nema mogućnosti da se razvedu gasovi kao u "Areni" u Beogradu, Stanojević je rekao da će se nastojati u tome da oni kojima je potrebna kiseonička potpora budu u jednoj od kovid bolnica u KC Niš.

"Primarni zadatak je da što pre stavimo Halu "Čair" u funkciju. Pratićemo situaciju i u zavisnosti od broja novoobolelih tražićemo nova rešenja. Vrlo brzo, nadam se do kraja nedelje uz pomoć vojske i gradskog kriznog štaba kao glavnog organizatora, očekujem da narednih nekoliko dana Hala počne sa radom i prijemom prvih pacijenata", rekao je Stanojević.

Rekao je da se u gradu iz dana u dan povećava broj obolelih ali ne tako drastično, a da ima dovoljno kapaciteta za prijem najteže obolelih.

Na lečenju je trenutno 85 pacijenta - u tri kovod bolnice.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da Grad nastoji da bude spreman ukoliko epidemiolozi procene da bi određen broj pacijenata trebalo da bude smešten u halu "Čair".

"Imamo odgovarajući prostor, dovoljno posteljine, dušeka, dovojno sredstava za higijenu, hala ima sistem za grejanje, i naši sugrađani ne treba da brinu", rekla je Sotirovski ističići da se Hala "Ccair" priprema da bude privremena bolnica za slučaj ako struka proceni da pacijenti sa lakšom slikom treba da budu smešteni tu.

Cclan gradskog kriznog štaba Zarko Ranković rekao je da je epidemiološka situacija u Nišu daleko povoljnija nego u ostalim većim gradovima u Srbiji zahvaljujući odgovornosti sugrađana.

Rekao je da ima i onih koji se ne ponašaju tako te da je potrebno primeniti kaznene odredbe protiv onih koji se ne pridržavaju mera.
"Važno je da se pridržavamo svih tih mera, nosimo maske, držimo odgovarajuću fizičku distancu, takođe što češće peremo ruke, provetravamo prostorije i ako to budemo poštovali situacija u Nišu ostaće stabilna", rekao je Ranković.

Istakao je da se nada da neće biti potrebe da se u "Čairu" primaju pacijenti, ali da se mora misliti na vreme kako da se rastereti Klinički centar ka kome gravitira 2, 5 miliona stanovnika.

"Objekat će biti potpuno spreman da prima pacijente, ukoliko lekari na trijaži budu pocenili da je to potrebno, a u Hali Čair biće smešteni oboleli sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, dok će teži biti zbrinuti u kliničkom centru", rekao je Ranković.

#Hala Čair

#Niš