AKTUELNO

Zemni ostaci blažanopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija biće sahranjeni danas u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Nakon govora sa telom Amfilohija krenulo se na ophod oko hrama, propraćen zvukon zvona sa Hrama Hristovog Vaskrsenja.

13. 40 - Vladika Joanikije je naveo da je dolazak ovoliko značajnih ličnosti, ovoliko sveštenstva pod ovako teškim uslovima je veliki događaj ravan velikoj žalosti koja je snašla Crnu Goru.

"Vaš dolazak je nama velika utjeha. Kad plačemo, zajedno plačemo - lakše nam je . A plače Crna Gora, neka plače ima i za kime. Bog mu je dao te je obnovi Crnu Goru,i njene hramove, uljepšao lice, okadio svaki kamen, svako dijete pomilovao, sbvakoga žalosnog utješio, svakog gladnog nahranio, sve trpio i sve milovao svojom ljubavlju. On je bio čovjek Hristove golgote i vaskrsenja i njegova teologija je teologija vaskrsenja", rekao je Joanikije.

Foto: TV Pink Printscreen

13:31 – Akademik Matija Bećković je poručio da je mislio da će mitropolit sahraniti njega.

" Tužni sabore, ožalošćeni narode, mlada slobodna Crna Goro, nadao sam se da će mitropolit Amfilohije sahraniti mene. Bila je to velika čast i svako od nas se tome nadao. Ali nebo je odlučilo da ja sahranjujem njega”, rekao je akademik.

Kažu da bog svakog drži na zemlji dok ne uradi ono zbog čega se rodio. To je svojim životom potvrdio i mitropolit Amfilohije. Gospod ga je pozvao u pravi čas, baš kad je trebalo. Pozvao ga je na nebo gde će sad više uraditi za svoj narod i crkvu, nego da je ostao na zemlji, gde je učinio sve zbog čega se rodio. Nova preporođena Crna Gora počinje od A, zato smrt nikom nije pala lakše nego njemu i zato je na odru ovako blažen i spokojan. Zato mi plačemo,a on i nebo se raduju. Kao što je sveti Đorđe ubio aždaju, tako je i Amfilohije u naše dane pogubio koronu. I ne samo bolest nego i kao virus bratske mržnje. Na kraju je svet video litije kakave nigde nije video i čuo jedinstven poklić kakav se ni u jednoij zemlji nikada nije čuo, NE DAMO SVETINJE!

Foto: TV Pink Printscreen

13.20 - Mandatar Zdravko Krivokapić je u govoru rekao da narod i danas predvodi njegov mili mitropolit.

“Sabrao nas je danas naš blaženopočivši mitropolit Amfilohije. Naš đedo je uvek svedočio verom i ljubavlju. Današnji dan je litija svih litija. Pogledaj još jednom na narod svoj”, rekao je Krivokapić.

13.10 - Patrijarh srpski Irinej je nakon opela rekao da će ime mitropolita Amfilohija biti upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji i da je on bio u vrhu srpskogbogoslovlja našega vremena

Nije slučajno što Amfilohija ispraćaju samo jedan da posle upokojenja Petra Cetinjskog. Mitropolit Amfilohije se po ustoličenju susreo sa neslućenim problemima. Susreo se sa narodom otuđenim od vere, većina manastira je pretvorena u torove za stoku. Uz pomoć Božiju, upornim trudom i naporom Amfilohije je apostoplskom vrednošću krčio korov na njivi Gospodnjoj. Umesto zvona na kozama i ovcama zazvonila su crkvena zvona. Počeo se sabirati narod na praznična bogosluženja i liturgije. Za relativno kratko vreme duhovno je vaskrsavala Crna gora i postajala primer srpskom narodu. Duhovno obnovljena crkva imalaje snagu da stane u odbranu svojih svetinja"

"Ostavio je veliku prazninu u životu naše crkve, a posebno u rešenju problema u crkvi u Grnoj Gori. Otišao je kada je njegovo prisustvo bilo najpotrebnije narodu i crkvi", rekao je Irinej.

Video: Pink.rs

12.25 - Akademik Matija Bećković stigao je ispred podgoričkog hrama, gde bi trebalo da govori na sahrani preminulog mitropolita. 

12.20 - U toku je opelo. Sve veći broj vernika je ispred Hrama.

Foto: TV Pink Printscreen

11.40 - Završena liturgija, posmrtni ostaci mitropolita Amfilohija izneto je ispred Hrama, gde će biti održano opelo.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Liturgija u hramu Hrištovog vaskrsenja je završena, a kovčeg sa posmrtnim ostacima mitropolita Amfilohija iznesen je nešto pre podneva na plato ispred hrama, gde će biti održano opelo, što je i završni čin pred polaganje kovčega u kriptu.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: Tanjug/MITKO ARNAUDOV

11.20 - Od ranog jutra veliki broj građana okupio se ispred podgoričkog hrama, kako bi upokojenog mitropolita ispratili na večni počinak.

Video: Pink.rs

11.06 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Hram da oda počast blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: Pink.rs

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je prišao odru počivšeg mitropolita, i prekrstivši se odao poslednju poštu pastiru srpskog naroda.

Foto: Pink.rs

Foto: TV Pink Printscreen

Video: Pink.rs

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

9.20 -U hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorica danas u devet sati počela je liturgija koju služi patrijarh Irinej sa arhijerejima SPC i pomesnih crkva. Liturgije uoči sahrane mitropolita Amfilhija biće služene i u svim crkvama i manastirima SPC gde je to moguće.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: Tanjug/MITKO ARNAUDOV

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

 Nakon liturgije uslediće opelo, a potom i sahrana mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u kritpi hrama, koja je pripremljena za njegovo života.

Foto: TV Pink Printscreen

 Iz MCP je najavljeno da će tokom liturgije govoriti episkop backi Irinej, a nakon opela patrijarh SPC Irinej, akademik Matija Beckovic, mandatar Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kao i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije

Patrijarh Irinej sa sveštenstvom stigao u Hram u Podgorici 

9.10 - U Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici jutros je stigao patrijarh SPC Irinej, koji će pre sahrane mitropolita Amfilohija služiti liturgiju sa arhijerejima SPC i pomesnih crkava. 

U Hram je sa patrijarhom došao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović. U Hramu su prisutni i predstavnici Katoličke crve u Crnoj Gori. 

Ispred i u Hramu Hritovog vaskrenja i jutros je veliki broj građana i verujućeg naroda koji odaje poslednju poštu arhiepiskopu cetinjskom i mitropolitu crnogorsko primorskom, koji će danas, po sopstvenoj želji, biti sahranjen u kripti Hrama. Sahrani mitropolita prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Veliki broj novinarskih ekipa prisutan je ispred Hrama.

Svetu zaupokojenu liturgiju sa početkom u 9 časova služiće Njagova svetost Patrijarh srpski Irinej uz sasluženje više episkopa Pomesnih Crkava.

U nastavku Svete liturgije biće služeno opelo, nakon čega će telo blaženopočivšeg Mitropolita biti položeno u grobnicu u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja, koju je Vladika za života sebi pripremio.

Foto: Tanjug/ZORAN ZESTIC

U toku Svete liturgije besediće Njagovo preosveštenstvo Episkop bački Irinej, a nakon opela Njagova svetost Patrijarh srpski Irinej, akademik Matija Bećković, Mandatar Zdravko Кrivokapić, Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kao i Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Foto: Tanjug/ZORAN ZESTIC

Mitropolit Amfilohije preminuo je u petak 30. novembra u КBC Podgorica, nakon čega su njegovi zemni ostaci preneti u Cetinjski manastir, gde je hiljade vernika došlo da da poslednji celiv i uzme blagoslov od svog Arhijereja.

Na dan svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca služena je Sveta arhijerejska liturgija u Cetinjskom manastiru, nakon koje je blaženopočivši Mitropolit svečano ispraćen sa Cetinja, a desetine hiljada vernog naroda ga je na kolenima dočekalo u Podgorici.

#Amfilohije

#Sahrana