AKTUELNO

Nasilje u porodici rasprostranjenije je nego što se misli. Pod velom porodične tajne teško ga je otkriti. Žrtvama treba dosta hrabrtosti da prijave nasilnika.

Kanadska neprofitna organizacija moli za pomoć ženi koja je uspela da se izvuče pakla porodičnog nasilja. Kako su nam preneli, poslednji događaj koji se desio krajem septrembra pomogao joj je da preseče i spase sebe i decu. Oni maju bebu od četiri meseca i dečaka od četiri godina.

Najpre je krenulo sa verbalnim vređanjem, onda je krenuo fizički da nasrće na nju. Poslednjoj svađi je prisutovala i rođaka koja na sve načine pokušala da zaštiti ženu.

-Strina je stala zmeđu njih, pokušala da je zaštiti. On je imao sataru u ruci i strina je pokšala da mu je oduzme i oko otimanja, satara mu je iskliznula i strinu je povredio po dlanu, gde joj je rasekao ruku - priča izvor i otkriva da su ovoj sceni prisustvovala i maloletna deca. Dečak je, kažu nam, stajao u uglu sobe i sve posmatrao.

Žena je dugi niz godina trpela fizičko i verbalno nasilje, ali sad je uspela da se sapase i sa decom i nalazi se u Sigurnoj kući. Potrebna joj je pomoć ljudi kako bi uspela da se osamostali, kažu iz Kanadske neprofitne organizacije .

Online donacije:

Credit Card: https://28jun.org/#donate

PayPal: https://www.paypal.me/28jun

Donacije iz Srbije: Pošalji SMS na 1733

PORAŽAVAJUĆI PODACI!

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 15 žena u porodičnom nasilju, a u skoro 11.000 prijavljenih slučajeva nasilja, policija i javni tužilac procenili su da postoji porodično nasilje ili da preti neposredna opasnost od njega. Prema podacima Ministarstva pravde, broj žrtava porodičnog nasilja od početka 2020. godine iznosi 12.332, od čega su 8.924 žrtve ženskog pola, odsnosno 72,4 odsto.

Prijavi nasilje!

Nasilje u porodici se dešava: u komšiluku, kod kumova, kod vaših prijatelja, u vašoj kući. To više nije nešto što se dešava tamo negde i nekom nepoznatom. Ako ste svesni da neko trpi nasilje u porodici, ako ste žrtva nasilja u porodici, ovo su brojevi telefona koje možete pozvati iz Srbije: 

Broj Autonomnog ženskog centra 0800 100 007 Radnim danima od 10h do 20h - poziv je besplatan

Nasilje u porodici može se prijaviti policiji na broj 192 ili na 0800-100-600 

SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja od 14 od 18 časova 011/3626-006

SOS Dečja linija „Broj za problem tvoj" besplatni i poverljivi pozivi 0800-123456

Ženski centar SOS telefon protiv nasilja nad ženama i decom radnim danom od 10 do 20 časova 011/2645-328

#Nasilje