AKTUELNO

Tri violine poznatog graditelja ovog instrumenta, Jana Nemčeka iz Kovačice, svečano su predate na korišćenje Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac“, u prostorijama izdvojenog odeljenja u Velikom Gradištu.

Violine je ustupio Fond “Vlastimir Pavlović Carevac“, koji ih je dobio na poklon povodom 25. Muzičkog festivala “Carevčevi dani“.

Na maloj svečanosti, u prisustvu direktora Muzičke škole, Zorana Marića, načelnice Opštinske uprave opštine Veliko Gradište, Sanje Stojadinović i predsednika Fonda, Miroslava Stojkovića, čuli su se zvuci ovog prefinjenog instrumenta u izvođenju profesorke ove škole.

Foto: Opština Veliko Gradište

“Muzička škola u Velikom Gradištu egzistira više od 20 godina“, podsetio je direktor Marić, navodeći da je prostor izdvojenog odeljenja adaptiran desetogodišnjim ulaganjem opštine. Uskoro se očekuje kompletno uređenje zgrade iz sretstava Agencije za javna ulaganja Republike Srbije, čime će zgrada škole postati moderna, vrhunska i jedna od lepših u Srbiji.

Foto: Opština Veliko Gradište

Opština Veliko Gradište je svetao primer ulaganja u škole. I ove tri veoma vredne violine su poklon opštine i Fonda “Vlastimir Pavlović Carevac“ Muzičkoj školi, koja svake godine za Dan škole dobije po jedan vredan instrument.

“Kad dobijemo i zgradu ovo će biti svojevrstan kulturni centar – na spratu je predviđena i mala koncertna sala koja će služiti školi i gradu“, zaključio je direktor Marić.

Foto: Opština Veliko Gradište

“Fond “Vlastimir Pavlović Carevac“ osnovan je pre nekoliko godina, odlukom Skupštine opštine Veliko Gradište, sa ciljem da čuva ime, lik i delo Vlastimira Pavlovića Carevca i neguje narodnu muziku na temeljima osnovnih vrednosti srpske narodne umetnosti“, rekao je pretsednik Fonda Miroslav Stojković.

On je podsetio na plemenito delo Jana Nemčeka koji svake godine pobedniku “Carevčevih dana“ poklanja vrednu violinu. Tri izuzetna primerka će od danas koristiti polaznici Muzičke škole.

Foto: Opština Veliko Gradište

Muzička škola usko je vezana i za Festival “Carevčevi dani“ u čiji rad je od početka uključena kroz održavanje Kampa violinista u Kostolcu, učestvovanje u žiriju, Savetu festivala i drugim aktivnostima.

#Donacija

#Veliko Gradište

#muzička škola