AKTUELNO

Javni beležnici rasteretili su sudove i poreske organe, uveli red i pravnu sigurost u promet nekretnina, i pri tome građanima svakodnevno štede i vreme i novac.

Kakve rezultate postižu beležnici, najbolje govore podaci – za 6 godina od kako postoje u našem pravom sistemu – javni beležnici su uradili više od 11 miliona pravnih poslova, a od toga je nešto manje od milion proverenih i potvrđenjih ugovora o prometu nepokretnosti. To znaći da su beležnici za milion nekeretnina proverili sve što se da proveriti i da su te nekretnine u sigurnim rukama novih vlasnika.

U sudovima širom Srbije, od kada beležnici rade, gotovo da nema novih predmeta koji se tiču prometa nekretnina, nema duplih prodaja, nema prevara, kad kupite – kupili ste, i kad prodate – dobili ste novac. Uz sve to, kada obavljate bilo koji pravni posao vezan za nekretnine – sve završavate kod javnog beležnika. Beležnik će proveriti ugovor, proveriti status nekretnine, proveriti plaćanje, overiti ugovor ako je sve u redu, i onda, kada potpišete, poslati dokumenta za uknjiženje novog vlasnika, a poreskim organima poresku prijavu. Ne idete na šaltere Poreske uprave, ne idete na šaltere katastra, i pored toga, te dve usluge beležnika – ni ne plaćate.

I to nije sve. Beležnici su sudove rasteretili i vođenjem ostavina, koji se sada mnogo brže odvijaju, što je građanima takođe veoma važno. Za četiri godine, uradili su više od 400.000 ostavinskih predmeta – bez primedbi, bilo građana, bilo sudova. A rokovi beležnika su jasni – maksimalno 30 dana da sastavi smrtovnicu (spisak naslednika i zaostavštine), i posle maksimalno još tri meseca da donese rešenje o nasleđivanju od momenta kad mu sud dodeli predmet. Kao i kod bilo kog drugog prometa nepokretnosti, ako se nasleđuje nekretnina, opet se sve završava kod javnog beležnika – i slanje za uknjižbu i poresko izjašnjenje. Kada se zna podatak da se na ostavinu u sudovima čekalo minimalno šest meseci, da se u sudovima vodilo oko 150,000 ostavina godišnje, jasno je koliko su beležnici ubrzali proceduru i rasteretili sudove, što im je i zadatak, koji ispunjavaju.

Beležnici na svakom koraku štede vreme i novac građanima, pa iako ih mnogi vide u drugačijem svetlu, podaci govore jasno - oni besplatno overavaju dokumenata za upis u škole i fakultete, za prvo zaposlenje, za zahteve iz oblasti socijalne zaštite... A takvih je zahteva više od 250.000 godišnje, čime se građanima uštedi 90 miliona dinara. Tolika je ušteda samo na tom poslu i za državu i državne organe koji su ranije radili te poslove.

#Javni beležnici

#Sudovi