AKTUELNO

Slobodan Sladojević iz Sremske Mitrovice pre tri godine je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Mladena Ilkića u Vrdniku i to samo na osnovu izjave njegove tadašnje devojke.

Njegova tadašnja ljubavnica je kasnije na sudu promenila svoju izjavu i potvrdila da Slobodan nema veze sa zločinom, ali je na sudu korišćen samo sporni iskaz.

Nemanja Todorović, advokat, rekao je da je ta presuda pravosnažna i da je Sladojević na izdržavanju zatvorske kazne.

- Što se sudskog postupka tiče - stvar je okončana. Da li će u nekom vanrednom pravnom postupku doći do promene situacije, mi to ne znamo - izjavio je Todorović za Novo jutro TV Pink.

Kaže da je okrivljeni osuđen na 20 godina zatvora i da ukoliko se ustanovi da je presuda zasnovana na lažnom svedočenju njegove devojke, njoj preti kazna zatvora do osam godina.

Foto: TV Pink Printscreen

- Poenta u lažnom svedočenju jeste da presuda, odnosno sudska odluka bude zasnovana na tom lažnom svedočenju - pojasnio je Todorović.

Komentarišući to da na mestu ubistva Ilkića nije bilo nijednog materijalnog dokaza Todorović kaže da ukoliko je to tako, onda je okrivljeni genije.

Ivan Simić, advokat, rekao je da su sami svedoci najstariji institut samog procesnog prava i da je to tradicionalan način dokazivanja.

- Od kada je sveta i veka sudilo se i dokazivalo na osnovu svedoka. Sada imamo i neke modernije i savremenije posebne dokazne radnje - rekao je Simić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, svaki okrivljeni može da se brani kako njemu najviše odgovara.

- Međutim kada su u pitanju svedoci, postoji Krivično delo koje predviđa i određene zatvorske kazne za svakoga ko da lažni iskaz u pravnom postupku - naglasio je Simić.

On je rekao da su zaprećene kazne od tri do osam godina ukoliko nastanu teške posledice za samog okrivljenog u tom postupku.

#Advokat

#Ivan Simić

#Nemanja Todorović

#Presuda

#Slobodan Sladojević

#Suđenje