AKTUELNO

Zamenik predsednika Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) Lazar Lazović kandidovao se za novog člana Državnog veća tužilaca, za predstavnika osnovnih tužilaštava.

Izbori za nove članove DVT iz reda tužilaca na svim nivoima održaće se 12. novembra, a pravo glasa na osnovnom nivou može da iskoristi 320 tužilaca, rečeno je Tanjugu u UST.

Lazović je zamenik javnog tužioca u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. 

U DVT biraju se dva predstavnika osnovnih tužilaštava, i po jedan predstavnik za Republičko javno tužilaštvo, jedan za četiri apelaciona tužilaštva, Tužilaštvo za organizovani krimina i Tužilaštvo za ratne zločine, jedan predstavnik za sva viša javna tužilaštva u Srbiji, kao i jedan predstavnik za automne pokrajine. 

Rok za podnošenje kandidacionih prijava ističe sutra u ponoć, a za osnovi nivo do sada se prijavilo ukupno pet kandidata. 

Mandat izbornih članova u sadašenjem sastavu DVT ističe 1. aprila 2021. godine. 

Pored šest izbornih članova iz reda tužilaca, u sastavu DVT su po funkciji i Republički javni tužilac, ministar pravde, predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe, predstavnih svih pravnih fakulteta u Srbiji - profesor, kao i predstavnik advokature. 

#Lazar Lazović