AKTUELNO

Isti je tretman lečenja dece i odraslih koji su pozitivni na COVID-19, a praksa je pokazala da se mlađi lakše nose sa virusom, kažu sagovornici TV Pink.

U Srbiji su potvrđena još 152 slučaja kovid-19, dok su dve osobe preminule, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Time je ukupan broj obolelih, od početka pandemije, premašio 35 hiljada i sada je 35.006, dok je preminulo ukupno 767 pacijenata i smrtnost je 2,19 odsto.

Za sada se pokazalo da su deca i dalje najotpornija na virus. Dr Saša Milićević pedijatar i dečiji pulmolog kaže da još ne postoji objašnjenje za to.

- Ispostavio se da su deca najvitalniji deo čitave naše populacije, ali niko ne zna zbog čega je to tako. Pokazalo se da su deca i disciplinovana što se tiče pridržavanja mera – kaže Milićević, isitčući da na sreću još uvek nema lošeh ishoda što se tiče dece obolele od korone.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako objašnjava, jako često se desi da deca i ne pokazuju simptome korone, a da je pozitivno.

- Roditelji se čak i iznenade kada vide rezultate. To ne treba da plaši roditelje, ali drugačije reaguje na ljudski organizam – objašnjava Milićević, dodajući da je terapija slična i kod odraslih i kod dece.

Dr Marija Gnjatović rukovodilac projekta ELISA testa za COVID-19 kaže da je očekivano da se poveća broj zaraženih koronom.

- Svi smo očekivali taj treći talas, jer se svi polako vraćaju svojim aktivnostima. Ovo ništa ne iznenađuje, ali mene i ne zabrinjuje jer malo ljudi ima u bolnicama – kaže Gnjatović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, cilj svih je da se dođe do brzi, pouzdanih testova koji bi mogli da se rade kod kuće.

- Cilj da se urade pouzdani testovi koji mogu da se rade kod kuće. Masovno testiranje treba ispratiti. Kod nas se rade brzi, serološki testovi. Oni nisu najpouzdaniji, ali su dobri za skrinig. Zlati standard je ELISA test i dalje. Preporučuje se svima koji sumnaju da ima razloga da su možda zaraženi – objašnjava Gnjatović.

#koronavirus