AKTUELNO

Da li će se preći na onlajn nastavu to zavisi od situacije koja u velikoj meri zavisi od nas, rekao je imunolog dr Srđa Janković.

Navodi da je pogrešno tumačenje da će, ukoliko dođe do povećanog broja zaraženih, doći do zatvaranja škola i dodaje da se škola ne prekida ukoliko učenici fizički više ne sede u učionice, već se samo prelazi na nastavu na daljinu.

Kako naglašava, zaražavanje učenika virusom korona još uvek je sporadično i dodaje da je situacija u školama za sada povoljna, kao i da prelazak na onlajn nastavu nije neophodan u ovom trenutku.

Foto: TV Pink Printscreen

Janković pojašnjava da je složeniji kriterijum za prelazak na onlajn nastavu, da to nije samo broj novozaraženih osoba na dnevnom nivou u celoj zemlji.

- Mi želimo da sprečimo da se virus prenosi kroz škole, da škole postanu mesto ubrzanog prenošenja virusa. Dok su to sporadični slučajevi, dok se retko dešava zaražavanje u školama od druga ili drugarice, onda nema potrebe za takvim merama - rekao je Janković za Pink.

On je naveo da su preventivne mere u školama dale rezultate, da su dobro sprovođene i da je "prvi udar virusa u školama sprečen".

- Onog momenta kada bude toliko virusa u opticaju i škole budu pod mnogo većim pritiskom, jer deca mogu da se zaraze kao i svi drugi, kada postane rizično da će virus da počne da se prenosi kroz školu uprkos svim merama - distanca, nošenje maski, tada će biti razmatrano da se pređe na nastavu na daljinu - pojasnio je imunolog.

U celoj Srbiji broj novozaraženih se polako povećava, te je momenat da se rigorozno sprovode mere kako ne bi došlo do masovnijeg obolevanja.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je Kovid 19 bio veliki izazov za svetski zdravstveni sistem, a posebno za naš zdravstveni sistem.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo pokazali i u prvom i u drugom piku, koji je bio opasniji da je zdravstveni sistem Srbije spreman i da je izdržao. Mi se već mesec i po, dva spremamo za treći pik, i u ovom trenutku smo zaista spremni da izdržimo najveći udar - naglasio je Đerlek i dodao da mnogo toga zavisi od svih nas samih i koliko se pridržavamo mera.

#Mirsad Đerlek

#Srđa Janković

#Zdravstvo

#koronavirus

#škole