AKTUELNO

Procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih je znatno veći od onog koji ukazuje na mirnu situaciju.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 2.906 osoba, od toga su 102 bile pozitivne, dok je preminula jedna osoba.

Konov koeficijent, odnosno procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih je 3,51 odsto, što je zabrinjavajuć podatak, s obzirom na to da je idealno da u epidemiji on iznosi tek 0,5 odsto, da bismo mogli da kažemo da je situracija mirna. Sve preko 2,5 odsto, prema mišljenju epidemiologa, treba da nas zabrine.

Foto: Tanjug, Tanjug AP/Irfan ličina, David J. Phillip, Zoran Žestić

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 20 pacijenata.

U Beogradu i dalje imamo najviše zaraženih - 52, odnosno u procentima 51 odsto. Zatim slede Niš i Kragujevac sa po 7, Novi Sad, Kraljevo i Vranje sa po 4, a ostali imaju po dva, jednog ili nijednog novozaraženog.

Podsetimo, broj zaraženih u Srbiji, naročito u Beogradu, raste od prošle nedelje. Na snazi je nova mera - svi ugostiteljski objekti i radnje rade samo do 23 sata, uključujući i one sa baštama. Juče smo u Srbiji imali 168 pozitivnih od 4.976 testiranih, a jedna osoba je preminula.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Struka upozorava građane da smo već ušli u treći talas epidemije, iako je on prvobitno bio najavljen tek za kraj oktobra i početak novembra. S obrziom na to broj zaražanih već danima naglo raste, stručnjaci apeluju na sve da se pridržavaju epidemioloških mera - nošenje maske, držanje distance i redovno pranje i dezinfekcija ruku.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član republičkog Kriznog štaba Zoran Gojković ističe da cela Evropa gori po pitanju broja zaraženih virusom korona, da su skoro svi već pooštrili mere i u tom smislu navodi da je Madrid već u karantinu, u Berlinu je uveden policijski čas, u Bugarskoj nikada nije bilo više obolelih...

#Srbija

#koronavirus