AKTUELNO

Oni koji danas imaju 67 godina živeće 82 godine u proseku, a oni koji su rođeni pre dve godine, dakle naša deca, živeće mnogo kraće - u proseku 76 godina u Beogradu i 72 godine u Vojvodini. Ovo pokazuju najnoviji podaci Evropskog statističkog zavoda o životnom veku u evropskim zemljama.

Istraživanje za Srbiju pokazuje i da će dame u obe pomenute kategorije živeti duže od muškaraca i to u zavisnosti od regiona - ali u proseku od dve do pet godina.

Krenimo redom. Kada govorimo o deci rođenoj 2018. godine, istraživanje pokazuje da će oni najduže živeti u Beogradu (76,3 godine), a najkraće u Vojvodini (75,2 godine). Кod muškaraca se ono kreće u rasponu od 74,4 godine u Beogradu do 72,5 godina u Vojvodini, a kod žena od 79,4 godina u Beogradu do 77,7 u Južnoj i Istočnoj Srbiji.

S druge strane, oni koji su rođeni 1953. godine (i koji su u 2018 imali 65 godina), očekuje se da će u proseku živeti između 16,8 godine u Beogradu i 15,5 godina u Vojvodini.

Najbolje u Španiji, najgore u Bugarskoj

Stanovnici EU koji su doživeli 65 mogli su da očekuju da žive, u proseku, još 20 godina. Dakle do 85 godine. Najdužem životu su mogli da se nadaju u Madridu, do 88 i isto tako u Parizu.

S druge strane, najkraći život nakon 65 očekivan je u dva regiona u Bugarskoj, 80 godina.

Među deset regiona sa najdužim očekivanim trajanjem života kod žena svi su bili u Španiji ili Francuskoj. Španska prestonica ima najduže očekivanje trajanja života žena (88,1 godina).

Navikama do zdravijeg života

Grupa međunarodnih istraživača sa Harvarda otkrili su da pet zdravih životnih navika mogu da obezbede kvalitetniji i duži život za najmanje 14 godina kada je reč o ženama ili 12 godina ukoliko govorimo o muškarcima.

Te zdrave navike uključuju biljnu ishranu i ishranu sa manjim procentom masnoća. Umereno vežbanje od nekoliko sati sedmično i održavanje zdrave telesne težine, takođe doprinosi dobrom zdravlju. Zatim izbegavanje pušenja i konzumiranje ne više od jednog alkoholnog pića dnevno za žene, a dva za muškarce.

#Analiza

#Istraživanje

#dugovečnost