AKTUELNO

RHMZ je izdao upozorenje na obilne padavine koje se u Srbiji očekuju sutra.

Obilna kiša u ponedeljak najpre se očekuje na zapadu i jugozapadu Srbije i to od 20 do 50 mm za 24 čas, lokalno i više, navodi se u saopštenju.

Posle podne, uveče i u toku noći ka utorku padavinska zona širiće se preko centralnih krajeva ka istoku. Prestanak kiše predviđa se u utorak ujutro na jugozapadu, a sredinom dana i u ostalim krajevima.

RHMZ navodi da će sutra u Srbiji pored obilne kiše doći i do zahlađenja. Najniža temperatura od 8 do 13, a najviša od 12 na zapadu i severozapadu do 23 na jugoistoku. Na visokim planinama u toku noći između ponedeljka i utorka moguć je i sneg.

Duvaće slab i umeren, južni, vetar u skretanju na zapadni i severozapadni pravac, uvece i tokom noći u pojačanju.

Foto: RHMZ

U Beogradu će sutra biti oblačno i hladno sa obilnom kišom, naročito posle podne, uveče i tokom noći. Temperatura bez većeg kolebanja od 13 do 15 stepeni.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 19. oktobra, u utorak vetrovito i još hladnije sa umerenim i jakim zapadnim i severozapadnim vetrom.

Ujutro na jugozapadu prestanak kise, a u ostalim krajevima padavine se očekuju u prvom delu dana i biće obilnije u Banatu, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Foto: RHMZ

U sredu suvo i malo toplije uz delimično razvedravanje. Od četvrtka ponovo promenljivo, povremeno s kišom. Do vikenda temperatura oko, a zatim ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Meteorolog Đorđe Đurić rekao je za Pink da područje Srbije od ponedeljka prepodne do utorka prepodne očekuju obilne padavine, dok će u nekim krajevima za manje od dva dana pasti više kiše nego za ceo oktobar.

Kiša će u ponedeljak ujutru već početi da pada na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, a tokom dana premeštaće se i na ostale predele. Kako dan bude odmicao i intenzitet padavina će se pojaćavati, tako da nas u ponedeljak posle podne i uveče, a naročito tokom noći i u utorak ujutro očekuju veoma obilne padavine."

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o mogućnosti izlivanja reka Đurić kaže da uvek treba biti oprezan zbgo manjih bujičnih tokova.

- Dobra vest je da je iza nas sušni period, tako da su vodostaji dosta ispod svojih nivoa - kazao je Đurić.

On je rekao da što se tiče većih i srednjih tokova nema opasnosti od izlivanja.

Kako navodi RHMZ, u ponedeljak može da dođe do povećanja vodostaja na Jadru, Kolubari, Tamnavi, Ubu i Ljigu, dok je u utorak moguć porast, osim na ovim rekama, još i na Peku, Jasenici, Kubršnici, Mlavi, Resavi, Lepenici, Crnici, Belom i Crnom Timoku, Toplici, Jablanici.

#RHMZ

#Upozorenje

#Đorđe Đurić