AKTUELNO

Pitanje položaja žena je od ključnog značaja za dalji demokratski razvoj društva, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijana pitanja Zoran Đorđević.

Povodom Međunarodnog dana žena na selu, koji se obeležava 15. oktobra, Đorđević je u Novim Banovcima, u opštini Stara Pazova - otvorio Sajam rukotvorina i tradicionalnih zanata članica udruženja "Mimoza" koji kako je rekao, na najlepši način, usmerava paznju na temu žena na selu.

Cilj skupa je da se skrene pažnja na položaj žena u odnosu na muškarce na selu, ali i one koje žive u gradovima, rekao je on i dodao da Ministarstvo finansijski podržava udruženja koja ekonomski osnažuju žene, posebno one koje su pretrpele nasilje, samohrane majke i žene iz teže zapošljivih kategorija stanovnika.

"Rodna ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije ciljevi su koje moramo ispuniti. Muškarci i žene su jednaki u pogledu njihovog talenata, sposobnosti i obrazovanja, a pitanje položaja žena ključno je za naš dalji demokratski razvoj društva", rekao je on i dodao da je to politika predsednika Vučića kojom se vodi i resor na čijem je čelu.

Vlada Srbije, dodao je, primenjuje programe za podsticanje ženskog preduzetništva na selu, zadrugarstva i posebno ženskih, osnivanje firmi u oblasti turističkih i ugostiteljskih usluga.

"Ove vredne žene dokaz su da se radom može privređivati i lepo živeti na selu", rekao je i dodao da imaju podršku instuticija u želji da ostanu na selu i poboljšaju ekonomski i privredni razvoj mesta.

"U fazi izrade je i Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji u jednom svom segmentu je posvećen upravo ekonomsko osnaživanje žena'', saopštio je Đorđević.

Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović naveo je da su žene u Banovcima i opštini veoma aktivne u različitim oblastima kojima je lokalna samourpava uvek spremna da pomgne Dodao je da postoji i 10 Udruženja zena, kao i određen broj vlasnica gazdinstava i firmi, kao i onih u turizmu i ugostiteljstvu.

Predstavnica Udruženja "Mimoza" Novi Banovci, koje traje više od 20 godina, Jasmina Antonović rekla je da bez podrške resornog Ministarstva i mesne zajednice Udruženje ne bi opstalo.

Skupu je prisustvovao i Aleksandar Gajić iz Centra za istraživanje dunavskog regiona, kome je Ministarstvo za rad na Javnom konkursu za "Ekonomsko osnaživanje žena iz kategorija jednoroditeljskih porodica" u 2020. godini dalo 270.000 dinara za realizaciju projekta Venus pontem.

#Zoran Đorđević