AKTUELNO

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević apelovao je na odgovorno ponašanje u borbi protiv koronavirusa i poručio da roditelji mogu biti spokojni, uz napomenu da se časovi emituju onlajn uporedo sa nastavom u školama i da su, za svaki slučaj, snimljeni za period od mesec dana unapred.

- Roditelji za sada mogu da budu spokojni jer ono što smo želili kao ciljnu varjantu da što više vremena deca provode u školama, za sada nam ide. Moramo da budemo svi kao država disciplinovani, čim malo skoči broj zaraženih da odmah reagujemo i da se to vraća u normalu – naveo je Šarčević.

Ukazao je da Srbija ima veoma dobre rezultate.

- Ne znam šta nekom građaninu koji se ponaša nedisciplinovano nije jasno u tome da od toga zavisi da li je zdrav, da li mu je porodica zdrava, da li mu se dete školuje i da li će moći da radi. Program se snima i od 1. septembra se sve emituje – naveo je Šarčević i dodao da se dnevno snimi preko 200 časova.

Kako je dodao, ključna mera u borbi protiv korone su maske.

Prema njegovim rečima, ima snimljenog školskog programa za mesec dana unapred, a to što deca sve mogu da pogledaju ponovo i nakon škole uz malo angažovanje roditelja, drastično smanjuje potrebu za privatnim časovima.

Foto: TV Pink Printscreen

Novog ministra prosvete očekuje mnogo posla u nastavku reforme obrazovanja

Šarčević je rekao i da ne razmišlja o tome da li će ostati na toj funkciji i biti u novoj vladi, uz napomenu da svakog ko bude na čelu tog resora očekuje mnogo posla u nastavku reformi obrazovanja.

- Nikad nisam razmišljao o tome, svaki dan imam mnogo obaveza. Juče sam bio u Kragujevcu i Ćupriji, gde god iskrsne problem, pokušavam da budem na licu mesta - naveo je ministar upitan da li očekuje da ostane na čelu Ministarstva prosvete.

Šarčević je kazao da je njegova uloga u prethodne četiri godine bila da ''izdigne mnoge probleme'' i da Srbija započne reforme u obrazovanju, za koje kaže da su vidljive.

- Možda ne toliko u zemlji koliko u regionu i šire. Srbija je primer za druge, dobili smo poziv turskog ministra prosvete, od direktorke Unicefa, koja je prešla u Ankaru, čuli su da je Srbija fantastična u reformama, i sada jedna velika ozbiljna zemlja od nas očekuje pomoć - rekao je Šarčević.

Istakao je da treba da se završi Strategija obrazovanja do 2027.godine, da se donesu dva nova sistemska zakona - Zakon o visokom obrazovanju i Zakona o sistemu obrazovanja.

#Mladen Šarčević