AKTUELNO

Na predlog Kriznog štaba od danas će radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata biti ograničeno do 23 sata.

Od danas, svi objekti mogu da rade do 23 časa, uključujići i one sa baštama, odlučio je juče Krizni štab za borbu protiv koronavirusa. Situacija je, kako su članovi Štaba juče saopštili, alarmantna.

Odluka na snagu stupa danas, a ograničavanje radnog vremena do 23 časa zapravo je pooštravanje mera, jer su pojedini objekti, koji imaju bašte, mogli da rade do jedan sat posle ponoći.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je i da će kontrola primene mera biti pooštrena u celoj Srbiji, a posebno u onim delovima gde je registrovan najveći broj obolelih.

- Kontrola i sankcije će biti mnogo strože nego u prethodnom periodu - rekla je Kisić.

Neki će, ipak, raditi i posle 23

Na apoteke i određene pumpe ne odnosi se mera o radnom vremenu do 23 sata, pojasnila je juče dr Tepavčević.

- Objekti koji su izuzeci su apoteke i određene pumpe, jer je neophodno održati kontinuiran rad za normalno funkcionisanje - rekla je dr Tepavčević.

Foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

Na pojedine kritike zbog ograničavanja radnog vremena do 23 sata i pitanja "da li to znači da ne možemo da se zarazimo do 23h", Kisić odgovara da svako može uvek da se zarazi, ako sebe dovede u rizično ponašanje, ali da se pokazalo da posle 23 sata u svim objektima dolazi do većeg okupljanja i gužvi, pa je veća verovatnoća inficiranja.

Kisić je istakla da će se efekti danas donetih mera videti za 10 do 14 dana.

#Srbija

#koronavirus

#mere

#radnje