AKTUELNO

Bog nije mogao da podari Cetinju veći blagoslov od ruke Jovana Krstitelja - rekao je mitopolit Amfilohije, koji se trenutno oporavlja od koronavirusa, prilikom svečanosti u Cetinjskom manastiru

Njegove reči još jednom su podsetile na neverovatnu istinu, da su u Cetinjskom manastiru pod okriljem SPC pohranjene hrišćanske relikvije neprocenjive vrednosti.

Uz ruku Svetog Jovana Krstitelja, onu koja je krstila Isusa Hrista tu je i čestica Časnog Krsta Gospodnjeg, odnosno deo krsta na kojem je razapet Isus Hrist, dok je se zgradi Vladinog doma u Plavoj kapeli nalazi ikona Presvete Bogorodice Filermose.

Foto: www.spc.rs

Dugačak je red onih koji su pokušali da se dokopaju ovih neprocenjivo vrednih reklikvija, pogotovo ruke Jovana Krstitelja, koju su davne 1484. godine, zbog "bezbednosti" vitezovi Jovanovog reda sa Rodosa preneli na Maltu. 

Nije tajna da je potom promenila nekoliko mesta "boravka", da bi iz ruku ruske carske porodice Romanov zvanično posle Oktobarske revolucije stigla u posed Karađorđevića. Sve do okupacije Jugoslavije i bekstva Karađorđevića iz zemlje bila je smeštena u kraljevskoj kapeli na Dedinju.

Zbog čega je Petar II Karađorđević nije poneo sa sobom u London, već ju je ostavio na čuvanje u Crnoj Gori dan danas nije jasno. Tokom rata do svetinje je pokušavao da dođe lično Adolf Hitler, ali sve njegove tajne službe nisu mogle da otkriju mesto gde je svetinja sakrivena. Tek po oslobođenju jedan od monaha ispričao je u policiji o velikoj hriščanskoj svetinji sakrivenoj i kelijama Manastira Ostrog.Iz sefova UDBE, svetlo dana je ugledala oktobra 1994. godina kada je "ruka koja je krstila Isusa Hrista" smeštena u manastir na Cetinju. Ipak čin vraćanja crkvi jedne od najvećih hrišćanskih reklikvija (ako ne i najveće) nije zaustavio aspiracije mnogih moćnika da se dokopaju ove svetinje. 

Foto: www.spc.rs

Red malteških vitezova to i ne krije, već u istoj nameri održava veoma bliske kontakte sa crnogorskim vlastima. Stoga upućene ne bi trebalo da čudi i pokušaj nametanja Zakona o slobodi veroispovesti, preko kojeg bi režim Mila Đukanovića između ostalih materijalnih vrednosti, došao u posed ove neprocenjive reklikvije. 

Ipak onaj koji danas s njom raspolaže (u ime SPC) je mitropolit Amfilohije i on je na velike crkvene praznike "vadi" iz kivota Svetog Petra Cetinjskog vernicima na celivanje.Verni će reči i da iza velikog uspeha litija, koje su do poraza na izborima uzdrmale režim Mila Đukanovića stoji upravo snaga svetinje oko koje mnogi godinama lome koplja. Isti su vere da će snaga "ruke svetitelja" pomoći mitropolitu Amfilohiju da pobedi zarazu i što pre se oporavi od koronavirusa. Živi bili pa videli! 

#Srpska pravoslavna crkva