AKTUELNO

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević je navela da je od ukupnog broja zaraženih 66 osoba sa Beogrda, odnosno 54 odsto, dok je u Kragujevcu osam novoinficiranih, u Nišu pet...

Foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u školama, od početka školske godine registrovano je 80 obolelih đaka, 52 iz osnovnih i 28 iz srednjih škola. 

- Poslednjih dana beleži se porast broja obolelih, ako gledamo rizik oboljevanja na nivou cele Evrope, mi i dalje imamo najnižu stopu oboljevanja, odnosno 8 na 100.000 građana. Na nama je da sprečimo ubrzano širenje virusa - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

BEZ PUBLIKE NA SPORTSKIM MANIFESTACIJAMA

Govoreći o sportskim manifestacijama, Kisić je rekla da je to bila tema sednice Kriznog štaba i da se one neće održavati uz prisustvo publike.

- Odluka je da se sportske manifestacije ne održavaju uz prisustvo publike. I kada smo imali dozvolu, i tada su bile propisane sve striktne mere ali se nisu poštovale. takvo okupljanje bi se smatralo faktorom visokog rizika - istakla je doktorka Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da nije bilo potvrđenih zaražavanja u privrednim objektima i da nema klasičnih klastera.

Foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

- Nemamo žarište vezano za određenu lokaciju. Niz sporadičnih slučajeva na teritoriji zemlje predstavljaju potencijalne bombe - istakla je Kisić.

Kako je dodala, porast broja obolelih odnosno pojava pikova isključivo zavisi od primene mera.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je naveo da je srpska prestonica najveće žarište, što je potpuno normalno jer je to najveći grad u Srbiji.

Foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

VOZAČI U OBAVEZI DA NOSE MASKE, AKO NEMA KABINE

Vesić je ukazao da su svi veliki gradovi u Evropi doneli određene mere i ukazao da su svi veliki gradovi ugroženi i da je zato važno da se u Beogradu posvetimo mestima gde je najlbrže širenje zaraze.

To su, kako je rekao, javni prevoz i ugostiteljski objekti.

-Što se tiče javnog prevoza, već dva dana se rade ispekcije. 125 nadzora je obavljeno u javnom prevozu i da su svi vozači u obavezi da nose maske, osim ako u autobusu postoji kabina - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, ulazimo u kritičan period kada bašte neće moći da rade, ali i kada počinju slave pa je apelovao na građane da budu odgovorniji.

Foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

- Naš apel je da se poštuju mere, maska je jedina zaštita i zato ćemo insistirati da se u zatvorenom prostoru nose maske - istakao je Vesić.

On je istakao da nema zarišta u privredi i ponovio da se treba pridržavati mera kako ne bi bilo problema.

POOŠTRIĆEMO KONTROLU U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA

Vesić je rekao da ne treba da se žmuri pred tim da ima ugostiteljskih objekata koji ne poštuju propisane mere i radno vreme.Kako je dodao, nema ugostitljeskih objekata koji rade i posle radnog vremena, koji organizuju žurke, a ne mogu da smeste taj broj ljudi koji dođe...

Vesić je istakao da će kontrola u narednom perodu biti pooštrena.

On je dodao da će uskoro biti dostupna vajber grupa preko koje će svi građani moći da pošalju fotografije ugostiteljskih objekata u kojima se krše epidemiološke mere.

Kako je naglasio, ta grupa je dogovorena sa Ministarstvom zdravlja i Kriznim štabom.

Direktor Instituta "Banjica" Zoran Baščarević je istakao da je ta ustanova 3 meseca ove godine radila jer je ulazila u kovid sistem.

- Nama nije teško da prelazimo iz jednog sistema u drugi, lečimo sve pacijente koje treba, ali naš posao je da lečimo ortopedske, želim da molim sve naše građane da se pridržavaju mera zaštite. Treći talas je svuda u svetu, a doći će i kod nas, pomozite nam da ostanemo u ortopediji - naglasio je Baščarević.

On je zamolio građane da se pridržavaju mera, kako bi Institut mogao da se bavi svojim pacijentima i da ih leči.

- Molim vas ne idite na sve te proslave, slave, pa i ako idete pridržavejte se mera - rekao je Baščarević.

Kako je rekao, mnogo je lakše preći u kovid sistem, nego izaći iz njega.

- U drugom talasu smo i operacione sale upotrebili za lečenje kovid pacijenata - naveo je Baščerević i dodao da do svega toga ne bi trebalo da dođe.

Otavranje se, kako je istakao, sprovodi prioritetno, tek u trećoj nedelji od izlaska iz kovid sistema počinje lečenje pacijenata sa lista čekanja.

Što se vakcine tiče, Kisić Tepavčević ističe da su "sve oči uprte u pronalazak i dolazak" vakcine u Srbiju ali naglašava da su mere koje su sada prepisane jako važne i da ih ne treba olako shvatati.

Kisić Tepavčević rekla je da samoizolacija za naše ljude koji budu dolazili u Srbiju neće biti potrebna, ali što s einostranih građana tiče biće strožih kriterijuma.

#prof. dr Darija Kisić Tepavčević