AKTUELNO

Od početka septembra u saobraćajnim nesrećama poginulo je 38 osoba, rekao je direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović i dodao da to nisu brojke o tome koliko ima mlečne masti u mleku ili koliko ima ptica na drvetu, to su ljudski životi.

- Problem broj jedan stav „to meni ne može da se dogodi“, a problem broj dva jeste stav „pa i ako se dogodi neće to biti strašno, nema veze što nisam vezan, zadržaću se rukama za volan ili nema veze što mi je dete u krilu pridržaću ga i ništa se neće dogoditi. Naš nivo svesti je katastrofalan, jer ako vidite roditelja koji drži dete u naručju u vozilu jasno je da nešto zaista nije u redu – rekao je Okanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, paradoks je da je ovo nedelja pojačane kontrole, a to samo govori da policija ne može sve da reši i da se ne može ići samo represijom i kaznama, već se mora uticati na svest ljudi.

Okanović je istakao da ljudima treba objasniti koje su posledice nebezbednog ponašanja, da ne bi bili u zabludi jer zablude vode ka tragediji.

- Da razbijemo zabludu koja se tiče dece u kolima. Sedite na prednjem sedištu i držite dete u naručju, u zabludi ste da će te, ako dođe do sudara, zadržati dete u naručju i da će sve biti u redu. Neće biti, dete će vam stradati. U slučaju naglog ubrzanja dete dobija toliku težinu da ga ne možete zadržati, dakle njegova težina se povećava, dva, tri, pet, 10, 20 puta, a sa druge strane postoji vazdušni jastuk i ako se dete nađe u zoni njegovog ispaljivanja taj vazdušni jastuk će ga ili usmrtiti ili teško povrediti. Nemojte nikada držati dete u naručju – podvukao je Okanović.

Prema njegovim rečima, svaki kilometar prekoračenja brzine znači i veću kinetičku energiju i drastično smanjuje mogućnosti da izbegnete saobraćajnu nezgodu, šanse pešaka ili bicikliste da preživi sudar.

- Pune su bolnice, zatvori i groblja onih koji su sebi govorili da pijani voze bolje od većine treznih. Alkohol usporava našu reakciju i daje nam osećaj lažne sigurnosti. Nemojte da se usudite da sedate pijani za volan – rekao je Okanović.

#Damir Okanović

#udesi