AKTUELNO

Dana, 19.09.2020.godine, u Beogradu održana je osma sednica Upravnog odbora Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST).

Imajući u vidu značaj predstojećih izbora za buduće sazive Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT), UST upućuje poruku da je neophodno postići jedinstvo u cilju izbora najboljih kandidata za izborne članove pravosudnih tela. Ne smemo dozvoliti da se partikularni interesi stave ispred interesa pravosuđa, pa pozivamo sudije i tužioce da sami između sebe i po sopstvenoj savesti biraju svoje predstavnike. Podsećamo da nevladine organizacije koje nisu predstavnici sudija i tužilaca, već deo NVO sektora sa različitim aktivnostima i projektima, ulažu vanredne napore da uspostave uticaj u predstojećem izbornom procesu. Zato pozivamo sve sudije i tužioce da odgovorno razmisle i poverenje poklone onim kandidatima za koje smatraju da imaju stručne i lične kvalitetete, profesionalni integritet i koji će biti spremni da se bore za kolege po svaku cenu, a ne onima preko kojih bi se na najlakši način ostvario neki pojedinačni interes ili interes trećih lica.

Foto: UST

Ovo su NAŠI IZBORI i od naših izbora zavisi kako će biti nama samima. Sve drugo su marketing i prazne parole.

Samo oni koji se sa problemima u pravosuđu susreću u sudnicama svakog dana, dele sudbinu svojih kolega, žive od svojih zarada a ne od projekata i stranih donacija, mogu da razumeju i prepoznaju probleme i ponude rešenja, ne čekajući da im neko drugi kaže kako treba da se radi. Samo takvi će ZNATI I HTETI da stanu iza svoje odluke i svoje reči, ne tražeći zaštitu od onog ko ih je savetovao i samo takvi će biti spremni da snose odgovornost.

Foto: UST

UST još jednom ukazuje na nužnost izmene propisa kojima bi se uvela mogućnost opoziva izbornog člana od strane kolega koji su ga birali, ukoliko isti u toku svog mandata u pravosudnom telu odstupi od programa i obećanja koje je dao, te počne da sporovodi ličnu ili trećeinteresnu politiku, udaljavajući se od onih koji su ga izabrali da predstavlja interese sudija i tužilaca.

Foto: UST

Takođe, imajući u vidu sveopšti konsezus struke o pravnom nonsensu koji se odnosi na trogodišnji mandat nosilaca pravosudnih funkcija, ukazujemo na diskriminaciju kolega koji usled tog statusa nemaju pravo da glasaju na izborima za izborne članove pravosudnih saveta, a sa svima nama, rame uz rame, nose teret pravosuđa.

#Udruženje tužilaca Srbije