AKTUELNO

Univerzitet u Beogradu obeležio je danas 212. godišnjicu postojanja, a rektorka Univerziteta Ivanka Popović kaže da je ova godina bila teška i izazovna, ali da je zadovoljna postignutim.

Istakla je članstvo Univerziteta u Beogradu u Evropskoj univerzitetskoj alijansi "CircleU" i navela da je u prethodnih 12 meseci napravljen pomak u rešavanju velikih infrastrukturnih problema fakulteta, čije prostorno pitanje nije u potpunosti rešeno.

"Sada kada smo na pragu da se usvoje ti projekti, očekujemo i da uskoro krene gradnja. To je nešto što ohrabruje i profesore i studente i omogućava bolje uslove za rad", navela je Popović na svečanoj zajedničkoj sednici Senata i Saveta u čast proslave Dana Univerziteta u Beogradu.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Navela je da ova godina zbog epidemije virusa korona donela, kako kaže, slabosti, ali i pohvale za učinjeni napor, pre svega u održavanju onlajn nastave.

"Ova godina je bila teška, možda smo mogli bolje, ali svakako mislim da možemo da budemo zadovoljni onim što smo učinili i da nas to tera na nove uspehe", rekla je Popović.

Popović je podsetila da je Univerzitet u Beogradu član Evropske univerzitetske alijanse "CircleU" i da je veliki znak priznanja za kvalitet Univerziteta to što je po pozivu postao član prestižne evropske mreže najboljih univerziteta iz tehničkih i prirodnih nauka.

Foto: Foto/Google Maps

"Verujem da će se koristi od učešća u toj mreži tek pokazati kroz porast raznih projekata i partnerstava sa najboljim evropskim univerzitetima iz oblasti istraživanja", rekla je Popović.

Srpsko članstvo u evropskoj univerzitetskoj mreži "CircleU" takođe će se odraziti i na nauku, ukazala je Popović i dodala da "od nas zavisi koliko ćemo te šanse iskoristiti".

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je saradnju sa Univerzitetom, koju je nazvao plodonosnom i dodao da se radi na uvođenju novih zakona.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Istakao je da se zajednički radi na strategiji obrazovanja i nauke, ne samo do 2027. godine, već se, kako kaže, radi na tome da se zaokruži celina do 2030. godine.

"Nekim zajedničkim trudom i radom do kraja godine to možemo da usvojimo", naglasio je ministar.

Kako kaže, Univerzitet u Beogradu nosi sa punim pravom status Univerziteta od nacionalnog značaja i da predstoji mnogo posla, pre svega u infrastrukturnom smislu i povećanju broja mesta za studente u studentskim centrima.

Proslava Dana Univerziteta u Beogradu upriličena je u botaničkoj bašti "Jevremovac", jednoj od zadužbina beogradskog Univerziteta koji održava i čuva Biološki fakultet.

#Beogradski univerzitet